Ultimatumul palestinian a expirat, Israelul continuă ofensiva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Israelul a anunţat, marţi, că îşi menţine refuzul de a negocia cu militanţii care l-au răpit pe militarul israelian Gilad Shalit şi după expirarea ultimatumului pentru eliberarea deţinuţilor palestinieni. Trei grupări din Gaza au cerut Israelului să elibereze sute de deţinuţi în schimbul caporalului Gilad Shalit, capturat la 25 iunie. Un purtător de cuvînt al grupării islamiste care l-a răpit pe Shalit a declarat, după expirarea ultimatumului, că nu va mai oferi nici o informaţie despre situaţia militarului răpit.

Ultimatumul palestinian a expirat, Israelul continuă ofensiva

Externe 05 Iulie 2006 / 00:00 899 accesări

Premierul israelian, Ehud Olmert, a ordonat forţelor de securitate să continue operaţiunile împotriva teroriştilor, a celor care îi protejează şi a celor care le dau ordine, declarînd că refuză să negocieze cu răpitorii soldatului israelian. Israelul a lansat prima operaţiune în Fîşia Gaza după retragerea din toamna anului trecut. Grupările palestiniene ce l-au capturat pe militarul israelian Gilad Shalit s-au retras din negocierile cu mediatorii egipteni, după ce Israelul a respins ultimatumul. Soarta caporalului Shalit a fost comparată cu cea a pilotului Ron Arad, dispărut după prăbuşirea avionului în sudul Libanului în urmă cu 20 de ani şi despre care s-a afirmat că ar fi mort. Pînă în prezent nu există informaţii privind soarta lui Gilad Shalit, de 19 ani, răpit în apropierea Fîşiei Gaza. Grupările palestiniene care îl reţin pe militarul israelian au declarat că nu intenţionează să îl ucidă chiar dacă a expirat ultimatumul.

Israelul şi-a continuat operaţiunile în cursul nopţii de luni spre marţi, în timp ce palestinienii au lansat două rachete artizanale spre sudul ţării, fără a produce însă pagube. Armata israeliană a arestat în Cisiordania trei agenţi de securitate palestinieni suspectaţi de răpirea şi uciderea unui colonist israelian. Cei trei bărbaţi, membri ai Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, grupare armată afiliată mişcării al-Fatah, se aflau în principalul post de poliţie de la Ramallah şi s-au predat militarilor israelieni care au încercuit clădirea. Un alt activist palestinian, din Brigăzile Martirilor al-Aqsa, a fost ucis la Jenin, în nordul Cisiordaniei. În Fîşia Gaza, un activist Hamas a fost ucis într-un raid aerian, iar un alt atac a vizat Universitatea islamică din Gaza, considerată drept bastion al mişcării Hamas.

Guvernul palestinian condus de Hamas a anunţat că soluţionarea pe cale paşnică a crizei este în continuare posibilă, în pofida expirării ultimatului. Hamas a explicat că Israelul este responsabil pentru impasul actual, din cauza intrasigenţei şi a refuzului de a pune în libertate prizonierii palestinieni. Anterior, Guvernul Hamas a cerut grupărilor palestiniene să nu îl ucidă pe militarul israelian. La rîndul său, Siria va cere grupării Hamas să se implice pentru soluţionarea crizei numai dacă Israelul va pune capăt ofensivei militare în Fîşia Gaza, au declarat politicieni sirieni şi palestinieni. Guvernul de la Damasc a subliniat că nu va face presiuni asupra conducerii Hamas atît timp cît raidurile israeliene împotriva obiectivelor civile şi militare din Fîşia Gaza continuă. Oficiali palestinieni au afirmat că Egiptul, Qatarul şi Iordania, ţări aliate cu Statele Unite, au contactat Siria pentru a face presiuni asupra Hamas în vederea eliberării soldatului israelian. Unii lideri Hamas, între care şi preşedintele Biroului Politic al Hamas, Khaled Meshaal, locuiesc la Damasc.



12