Un nou Cernobîl? Alerte şi panică pe Facebook după explozia rachetei ruseşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nivel de radiaţii ridicat

Un nou Cernobîl? Alerte şi panică pe Facebook după explozia rachetei ruseşti

Externe 13 August 2019 / 17:28 2483 accesări

O explozie misterioasă stă la baza unor adevărate teorii ale conspiraţiei, alimentate şi de recentul scandal creat de noul serial Cernobyl. Este vorba despre un eveniment petrecut săptămâna trecută, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk şi care ridică tot mai multe semne de întrebare legate de natura testului și despre ce s-a petrecut, cu adevărat, acolo. Singurele certitudini sunt legate de victimele exploziei: cinci fizicieni nucleariști ruși au murit în această explozie și au fost îngropați în Sarov, un oraș închis, situat la 373 de kilometri de Moscova, unde sunt fabricate focoase nucleare, potrivit digi24. Alți trei ingineri au fost răniți și se află sub tratament.

Primele voci au susţinut că explozia s-ar fi produs în timpul unui test al unei rachete cu propulsive nuclear. Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, recunoaște, oficial, că oamenii de știință care au murit în accident, testau,conform BBC„un motor cu propulsie nucleară”. Experții ruși și occidentali consultați spun că, cel mai probabil, este vorba despre racheta „Burevestnik” (ori SSC-X-9 „Skyfall”, conform codificării NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală, cu propulsie nucleară (și, implicit, rază practic nelimitată), capabilă, zic rușii, să păcălească orice sistem antibalistic din prezent.

Oficialii ruși nu au precizat, însă, despre ce fel de rachetă e vorba. Cert este că, în urma exploziei, în zona orașului Severdvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității. Radioactivitatea a atins, timp de 40 de minute, un nivel de 2 microsiverți pe oră, după care nivelul a scăzut la 0.11 microsiverți. Ambele niveluri de radiație sunt prea mici pentru a provoca probleme. În schimb, farmaciile din nordul Rusiei au rămas fără reserve de iodîn urma accidentului.

La fel de cert este şi faptul că nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, a anunţat marţi Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, potrivit Reuters. Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incidentul de joi, dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori, arată agerpres.ro.

Sistemul teritorial automat de monitorizare a radiaţiilor (Automatic radiation monitoring system) din Arhanghelsk a înregistrat în şase din cele opt puncte monitorizate la Severodvinsk depăşirea nivelului de radiaţii gamma de 4-16 ori faţă de indicii normali, a declarat şi un responsabil al Rosghidromet, Iuri Peşkov. Valoarea medie de radiaţii pentru Severodvinsk este de 0,11 ľSv/h (micro-Sievert/oră). După vârful înregistrat de radiaţii în cursul dimineţii, valorile au început să scadă şi la ora locală 14:30 fondul de radiaţii în oraş a revenit la normal, variind între 0,13 şi 0,16 ľSv/h (micro-Sievert/oră), potrivit publicaţiei 29.ru.

Alte teorii

Există însă şi alte teorii legate de explozia de la baza rusă din Arhanghelsk: racheta de croazieră hipersonică Zircon, despre care oficialii militari ruși spun că ar putea atinge viteza de 8 Mach sau drona subacvatică cu rază lungă de acțiune Poseidon, care poate fi lansată de pe submarin. Potrivit digi24, cei cinci fizicieni nucleariști care au murit în accident erau experți „de elită” și sunt considerați „eroi”, perfect conștienți de riscuri și care mai desfășuraseră teste similare „în condiții deosebit de dure”, după cum a declarat un reprezentant Rosatom.

Şi dacă programul rachetei Burevestnik este încă la început, potrivit unor surse, în schimb, proiectele Zircon și Poseidon se află într-un stadiu mai avansat. Un prototip al dronei submarine Posesidon ar exista deja în realitate. Cu toate acestea, vorbim de arme care ar putea fi folosite exclusiv într-un scenariu apocaliptic. Complet inutile în orice alt conflict, cu excepția unui război nuclear total, arată aceeaşi sursă.

Alerte false pe reţelele de comunicare?

Astăzi, marţi, 13 august 2019, mai mulţi cititori ne-au semnalat că au primit pe whattsup şi pe facebook, un mesaj în care sunt sfătuiţi să stea în case, cu ferestrele închise şi să nu plece la drum lung începând de miercuri, de la prânz, şi până luni. Motivul ar fi că nori radioactivi trec pe deasupra României. Sfatul nostru ar fi să nu intraţi în panică şi să nu credeţi chiar tot ce citiţi pe reţelele de socializare.



Ştiri recomandate

12