Vaccinul pandemic românesc, gata!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Începe „lupta” cu A/H1N1

Vaccinul pandemic românesc, gata!

Sănătate 27 Noiembrie 2009 / 00:00 855 accesări

Ieri s-au livrat primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul „Cantacuzino”, producător al vaccinului, către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova). Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate şi celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul judeţelor, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS). Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc - elevi de liceu, studenţi. Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională - Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. La Constanţa, vaccinul soseşte astăzi, sub protecţia MAI. Potrivit directorului interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, pentru început vin 52.750 de doze, ele fiind depozitate într-una din sălile frigorifice ale DSPJ. „De săptămâna viitoare trecem la campania de vaccinare”, a mai precizat dr. Dina.

REACŢIILE ADVERSE CARE POT APĂREA SUNT ASEMĂNĂTOARE CU CELE DATE DE VACCINUL SEZONIER: ROŞEAŢĂ LA LOCUL ÎNŢEPĂTURII, UŞOARE STĂRI FEBRILE ŞI, ÎN CAZUL PERSOANELOR SENSIBILE, ALERGII MINORE

Precizăm că vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi CE, MS trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care un procent de 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii. Până la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aproximativ 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS. Ca şi în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al MS, şi vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.



12