Veneția - cea mai gravă situație din ultimii 150 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Maree de 1,87 metri

Veneția - cea mai gravă situație din ultimii 150 de ani

Externe, Turism 17 Noiembrie 2019 / 20:16 6183 accesări

VENEŢIENII ÎNGENUNCHIAZĂ DOAR CA SĂ SE ROAGE

Veneţia a fost inundată în proporţie de circa 70%, duminică, după o maree înaltă de 150 de centimetri, a anunţat primarul oraşului italian, Luigi Brugnaro. Piaţa San Marco, aflată la cel mai mic nivel din Veneţia, a fost din nou inundată duminică, iar accesul turiştilor a fost restricţionat în timp ce oraşul-lagună, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost afectat pentru a treia oară în această săptămână de o "acqua alta". Brugnaro a declarat că situaţia se află sub control şi a precizat că oamenii nu trebuie să se dea bătuţi. "Veneţienii cad în genunchi doar ca să se roage", a afirmat edilul. În noaptea de marţi spre miercuri, Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri). Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele şi hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial, inundând-o în proporţie de 80%. O altă maree înaltă a inundat oraşul vineri. Noul episod de inundaţii de duminică vine în contextul în care Italia a fost afectată în ultimele zile de furtuni, vânt puternic şi ninsori abundente.

PAGUBE DE 1 MILIARD DE EURO

Pentru Veneţia, afectată de inundaţiile repetate din ultimele zile, aceasta a fost cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în 1872. "Veneţia este devastată, cu pagube de un miliard de euro", a declarat primarul Luigi Brugnaro. Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraş pentru a constata la faţa locului pagubele, a estimat că lucrările de reparaţie vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate. Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini. Hotelurile se confruntă în prezent cu anulări ale rezervărilor pentru sărbătorile de sfârşit de an. Locuitorii ale căror case au fost deteriorate pot solicita asistenţă guvernamentală imediată de 5.000 de euro, iar comercianţii pot primi până la 20.000 de euro.

SALVAREA VENEȚIEI, ÎNTÂRZIATĂ DE INVESTIGAȚII DE CORUPȚIE

Joi seara, cabinetul premierului Conte a aprobat instituirea stării de urgenţă la Veneţia şi a anunţat eliberarea a 20 de milioane de euro "pentru cele mai urgente intervenţii". Ministrul Mediului, Sergio Costa, a declarat că fragilitatea Veneţiei s-a accentuat din cauza "tropicalizării" vremii, cu precipitaţii intense şi rafale puternice de vânt, asociate încălzirii globale. De asemenea, ecologiştii dau vina pentru această situaţie pe extinderea marelui port industrial Marghera şi pe trecerea vaselor de croazieră uriaşe. "Acqua alta" de marţi a inundat 80% din oraş, a provocat decesul unei persoane şi a răsturnat gondole şi bărci de transport public. Numeroşi oficiali, inclusiv primarul, au solicitat începerea lucrărilor la proiectul de diguri Moise "cât mai curând posibil". Lansat în 2003 şi întârziat de investigaţii de corupţie, Moise constă în 78 de diguri plutitoare care se ridică şi blochează accesul la lagună al apelor Adriaticii, în cazul unor maree de până la trei metri. Potrivit lui Conte, proiectul este "gata în proporţie de 93%" şi va fi "finalizat în primăvara anului 2021.Ştiri recomandate

12