Vladimir Putin promite o transformare totală a Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vladimir Putin promite o transformare totală a Rusiei

Externe 22 Noiembrie 2007 / 00:00 515 accesări

Cîteva mii de susţinători ai lui Vladimir Putin s-au reunit, ieri, la Moscova pentru a-i cere să rămînă lider naţional, în condiţiile în care urmează să se retragă de la Kremlin, în 2008. Manifestaţia a fost organizată oficial de mişcarea Pentru Putin, creată în cursul lunii noiembrie, cu susţinerea partidului Rusia Unită, a cărui listă pentru alegerile legislative este deschisă de şeful statului. Pentru Putin este prezentată drept o mişcare spontană a cetăţenilor, formată pentru a-i cere şefului statului, care nu mai are dreptul să candideze la alegerile din martie 2008, să rămînă la putere. Opoziţia afirmă că preşedinţia şi partidul Rusia Unită au avut această iniţiativă. Încurajat de sprijinul popular de care se bucură, liderul de la Kremlin a făcut ieri o serie de declaraţii politice categorice. Acesta a declarat o reînnoire totală a puterii în Rusia în lunile ce vor urma.

Preşedintele rus a calificat opoziţia rusă drept „o bandă de şacali în căutare de finanţări străine şi a acuzat-o că pregăteşte provocări ieşind în stradă, aşa cum a învăţat de la specialiştii occidentali”. Vladimir Putin a acuzat guverne străine că îi sponsorizează pe opozanţii săi politici, pentru a slăbi Rusia şi a-şi pune în practică planurile murdare. Pe lîngă mişcarea de opoziţie Cealaltă Rusie a fostului campion mondial la şah Garry Kasparov, discursul lui Putin a vizat oligarhi precum Boris Berezovski, refugiat în străinătate, un critic virulent al Kremlinului. Susţinătorii săi, adunaţi pe stadion, unde se puteau auzi cîntecte din perioada sovietică, au agitat steaguri şi au afişat bannere pentru susţinerea lui Putin, cel mai popular politician al Rusiei după opt ani de creştere economică netă. „Victoria lui Putin este victoria Rusiei”, se putea citi pe un afiş uriaş, pe stadionul Luzhniki. Vladimir Putin nu a spus nimic despre planurile sale politice, ci doar că Guvernul va trece printr-o transformare totală în următoarele luni. Preşedintele rus conduce lista formaţiunii politice pro-Kremlin Rusia Unită, iar sondajele indică faptul că partidul este susţinut de 60% dintre ruşi. Preşedintele a susţine că probabila victorie a formaţiunii îi va oferi dreptul moral de a avea o influenţă politică majoră chiar şi după retragere, dar nu a precizat cum.

Doar liderul partidului liberal Iabloko a avut curajul să comenteze ieri că Rusia se va transforma într-un stat semidictatorial, cu un sistem monopartid. Partidul Comunist al lui Ghennadi Ziuganov şi LDPR, ultranaţionalist al lui Vladimir Jirinovski, sînt celelalte două partide ce vor trece probabil pragul electoral de 7% pentru a intra în Parlament. Partidele reformatoare Iabloko şi Uniunea Forţelor de Dreapta nu sînt creditate decît cu 1-2% din voturi în sondaje şi cristalizează aversiunea multor ruşi pentru anii `90, perioada cu cea mai mare libertate din istoria Rusiei, dar confruntată cu mari dificultăţi economice.

În apropierea scrutinului, procurorii ruşi au descoperit numeroase elemente de fraudă electorală în legislativele din 2 decembrie, a anunţat marţi seară procurorul general Iuri Ceaika. Procurorii au descoperit că unele autorităţi regionale şi locale nu respectă legea în ceea ce priveşte furnizarea protecţiei necesare comisiilor electorale locale, realizarea listelor cu alegători şi formarea comisiilor, dar şi în ceea ce priveşte modul de a face campanie. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va trimite cel puţin 40 de parlamentari. Alegerile legislative din Rusia sînt pe cale să devină un plebiscit pentru Putin, care nu mai poate candida pentru un mandat consecutiv la alegerile prezidenţiale din 2008.



12