Zece mii de constănţeni trăiesc din ajutorul social

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 septembrie, constănţenii care trăiesc de pe o zi pe alta vor intra în posesia veniturilor minime garantate de lege. Reversul medaliei este că legea riscă să lase multe persoane fără ajutorul social, mai ales că încadrarea beneficiarilor se va face ţinînd cont de veniturile nete realizate de familie, dar şi de bunurile din gospodăriile solicitanţilor. De asemenea, familiile şi persoanele care vor să încaseze acest venit nu trebuie să deţină bunuri care nu sînt de strictă necesitate. Pe de altă parte, specialiştii susţin că înăsprirea legii are la bază neregulile depistate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, dar şi de autorităţile locale, care au descoperit pe parcursul anilor trecuţi familii înstărite, cu maşini, proprietăţi şi case dotate cu aparatură electrocasnică de ultimă generaţie, care beneficiau de ajutor de la stat.

Zece mii de constănţeni trăiesc din ajutorul social

Eveniment 31 August 2006 / 00:00 1036 accesări

Odată cu înăsprirea condiţiilor de acordare a venitului minim garantat, legea are efecte de bumerang şi îi învaţă pe români să fie mai şmecheri ca oricînd. La doar o lună de la intrarea în vigoare a Legii 116/2006, normele metodologice privind condiţiile în care românii care nu realizează venituri pot primi ajutorul social au iscat adevărate controverse. În funcţie de cuantumul banilor încasaţi de beneficiari se va stabili şi numărul orelor de muncă prestate în folosul comunităţii, în vreme ce lista cu bunurile din gospodărie sau veniturile suplimentare se va dovedi esenţială în stabilirea persoanelor care se încadrează în prevederile legale. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, Familiei, Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF), peste trei milioane de români primesc ajutoare de la stat pentru a putea supravieţui. Datele publicate la sfîrşitul lunii iunie indicau circa un milion de familii care primeau alocaţii complementare şi de susţinere. Aparent necesară în condiţiile în care tot mai mulţi români preferă să stea cu mîna întinsă la banii oferiţi de stat, în loc să-şi găsească o slujbă stabilă, legea venitului minim garantat este generatoare de nervi şi haos. Pe lîngă faptul că primăriile au fost nevoite să reia procesul, trimiţînd oameni pentru a realiza noi anchete sociale, românii amărîţi, care sînt cu adevărat în imposibiltatea de a intra în cîmpul muncii şi şi-au pus speranţa în ajutorul de la stat, sînt obligaţi să îşi reevalueze dosarele. Chiar şi aşa, cu adeverinţe de venituri, drumuri inutile de la o instituţie la alta şi nervi întinşi la maxim, banii promişi de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF) vor ajunge cu mari întîrzieri. „La sfîrşitul lunii iulie, în baza noastră de date se aflau 9.236 de persoane care se încadrau în prevederile legii venitului minim garantat şi care ar trebui să primească banii pe parcursul lunii septembrie. Pe baza anchetelor sociale pentru a stabili veniturile şi bunurile persoanelor care au solicitat ajutoarele sociale, primăriile întocmesc condiţiile în care aceştia pot intra în posesia drepturilor băneşti", a declarat directorul executiv al Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Constanţa, Daniela Dragomir.

Beneficiari ai ajutorului social cu maşini şi proprietăţi

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, normele metodologice sînt destul de permisive, necesitînd introducerea unor criterii mai aspre, astfel încît, doar adevăraţii nevoiaşi să primească bani. Acest lucru se impune mai ales că anchetele derulate anul trecut au scos la iveală faptul că mulţi beneficiari ai venitului minim garantat aveau autoturisme sau proprietăţi, în vreme ce casele erau dotate de la frigidere şi aparatură electrocasnic de ultimă generaţie, la maşini de spălat automate şi calculatoare performante. "Este adevărat că sînt foarte mulţi oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie, iar mulţi alţii au pensii sau venituri extrem de mici, considerate venituri, şi care nu pot primi banii cuveniţi. Pînă acum, dacă o familie compusă din mai multe persoane care aveau toate dreptul la venitul minim garantat făcea greşeala de a nu trimite un membru la muncile în folosul comuntăţii, rămînea fără ajutorul social, dar acum, prin modificarea legii, banii vor fi sistaţi doar persoanelor care nu au respectat noile prevederi", a mai afirmat Daniela Dragomir. Mai mult, pentru a stopa încălcarea legii, cei care solicită ajutor social, dar sînt apţi de muncă, trebuie să fie înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Amenzi usturătoare pentru primăriile care încalcă legea

În baza prevederilor legale, nivelul lunar al venitului minim garantat este stabilit la 166 de lei pentru familiile formate din două persoane, 231 de lei pentru familiile cu trei persoane, 287 de lei în cazul familiilor cu patru persoane. În acelaşi timp, românii care au cel puţin cinci persoane în familie primesc 341 de lei, însă pentru fiecare persoană care depăşeşte acest număr familia beneficiază de o suplimentare a sumelor cu 23 lei. Pe de altă parte, în cazul persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 92 de lei. Dacă pînă acum Direcţiile de Muncă puteau doar să monitorizeze situaţia dosarelor beneficiarilor, prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legale, aceste instituţii pot controla şi sancţiona primăriile. "Neîntocmirea de către personalul serviciului public de asistenţă socială a documentaţiilor specifice sau neinformarea primarului cu privire la situaţiile în care nu se respectă termenele prevăzute de lege constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5 şi 10 milioane de lei vechi. Legea mai prevede că titularii ajutorului social au obligaţia de a comunica primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi la numărul membrilor familiei", a încheiat Daniela Dragomir.



12