Zid împotriva grupării Stat Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zid împotriva grupării Stat Islamic

Externe 17 Ianuarie 2015 / 00:00 2308 accesări

Familia regală din Arabia Saudită a decis să construiască o barieră care să fortifice graniţa cu Irak, ce se întinde pe o distanţă de 965 de kilometri, scopul acestei construcţii fiind de a apăra ţara de invazia grupării teroriste Stat Islamic (SI). Decizia pare să fi fost grăbită de un atac sinucigaş produs săptămâna trecută, la graniţa saudită, soldat cu uciderea a doi vameşi şi a comandantului acestora. Un analist local a apreciat că a fost vorba despre primul atac SI asupra Arabiei Saudite, deşi gruparea teroristă, care în prezent ocupă vaste teroritorii din Siria şi Irak, nu a revendicat acest atentat.

            Proiectul a fost inaugurat în luna septembrie a anului trecut de către regele Arabiei Saudite, Abdallah bin Abdulaziz al-Saud, la scurt timp după ce insurgenţii Statului Islamic au ajuns pe teritoriul Irakului. Construcţia, care va fi făcută din două rânduri de garduri şi un şanţ la mijloc, va cuprinde 78 de turnuri de supraveghere, dotate cu radar, opt centre de comandă, precum şi posturi de gardă. „Marele Zid” din Arabia Saudită va beneficia, de asemenea, de zece vehicule de supraveghere, 32 de centre de intervenţie, precum şi trei echipe de intervenţie rapidă. Potrivit unui videoclip de prezentare, construcţia va fi dotată cu radare ce pot depista persoane până la o distanţă de 20 de kilometri, iar autovehicule - până la o distanţă de 40 de kilometri.

            Teroarea pe care SI o provoacă nu pare să mai cunoască limite. Cele două lucrătoare umanitare italience răpite vara trecută în nordul Siriei şi eliberate joi au ajuns vineri dimineaţa la Roma. Avionul care le aducea pe Greta Ramelli, de 20 de ani, şi Vanessa Marzullo, de 21 de ani, din Turcia a aterizat pe Aeroportul militar Ciampino, în apropiere de capitala italiană. Primite de către ministrul italian al Afacerilor Externe, Paolo Gentiloni, fără rude, cele două tinere au coborât din avion fără să-şi exteriorizeze sentimentele. Zâmbind reţinut, cu capul plecat, au răspuns salutului ministrului şi au intrat în aeroport fără să spună vreun cuvânt sau să facă vreun semn către presă. Tinerele urmau să fie conduse către un spital, pentru un bilanţ de sănătate. De asemenea, vor fi audiate de către Parchetul antiterorist de la Roma, care a deschis o anchetă cu privire la răpirea lor. Tinerele, originare din Lombardia, au fost date dispărute pe 31 iulie, în apropiere de Alep, în nordul Siriei, unde ajunseseră cu trei zile înainte, din Turcia, după un prim sejur în luna februarie, pentru a participa la un proiect umanitar.



12