Ziua internațională a păsărilor, celebrată pe 1 aprilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua internațională a păsărilor, celebrată pe 1 aprilie

01 Aprilie 2017 / 07:12 906 accesări

Ornitologii, dar și iubitorii de natură și păsări, sărbătoresc, în fiecare an, la 1 aprilie, Ziua internațională a păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat, se arată pe http://chm.nature.cz/. Totodată, evenimentul are ca scop conștientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor.

Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecție a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susținea ''viața păsărilor sălbatice'' prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii, se arată pe http://parkscanadahistory.com/. În secolele XVIII și XIX, alte țări, precum Olanda și Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări.

La 19 martie 1902, o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanții a 13 țări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările, potrivit aspbirds.ro.

Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.

Ziua Internațională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura "Omul și biosfera", și are ca semnificație nu doar semnarea convenției, ci și perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, scopul fiind acela de a educa nevoia și grija oamenilor pentru păsările sălbatice.

Astăzi, urmând termenii privind protecția naturii, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implică această definiție: reducerea și eliminarea poluării apei, solului și aerului, diminuarea cantității de pesticide utilizate în agricultură și silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaștini, pajiști) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acțiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vânătoarea, distrugerea cuiburilor).

Se cunoaște faptul că unele specii de păsări care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la medii noi de viață profund modificate sau la unele nou create de om. Pe de altă parte, oamenii au posibilitatea de a ajuta păsările asigurându-le condiții de cuibărit și de hrănire, iar acest lucru se poate face oriunde, atât în rezervații naturale, cât și în grădini sau în parcuri.

La noi în țară, această zi a fost marcată în perioada interbelică, mai ales în școli. Elevii, sub coordonarea profesorului de științe naturale, instalau cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Începând cu perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial și instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost dată uitării.

Societatea Ornitologică Română (SOR) fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române, a depus eforturi în vederea readucerii acestei zile dedicate păsărilor în actualitate, potrivit site-ului oficial. În martie 1994, Ministerul Învățământului și Științei, în urma solicitărilor din partea SOR, și-a declarat acordul pentru organizarea în școli a Zilei păsărilor, fiind sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie.

În această zi, Societatea Ornitologică Română organizează și coordonează diverse evenimente pentru a trage un semnal de alarmă în privința dispariției speciilor de păsări de pe teritoriul țării noastre. Societatea monitorizează populațiile de păsări sălbatice și face eforturi constante și active pentru protejarea habitatelor acestora și pentru protecția mediului înconjurător în general. Printre proiectele desfășurate de SOR, se află proiectul ''Spring Alive'', ce implică simpla observare a păsărilor, proiectul ''Protecția berzei albe în România'', ''Salvarea coloniei de pelican creț de pe insula Ceaplace din Delta Dunării'', ''Atlasul Păsărilor din București'', ''Sanctuarul Păsărilor de la Caraorman''. De asemenea, la sfârșitul anului 2015, SOR a demarat proiectul "Bucureștiul Prinde Aripi", prima etapă fiind montarea de hrănitori pentru păsările sălbatice în parcurile din București.

În 2016, pe lângă alte acțiuni organizate cu prilejul acestei zile, Grădina Zoologică din București i-a invitat pe cei mai mici vizitatori să participe la un atelier de desene și modelaj păsări, dar și la prezentarea "Lecția despre păsări", care s-a încheiat cu un concurs în cadrul căruia copiii ș-au putut dovedi abilitățile asamblând hrănitori pentru păsările sălbatice. Totodată a fost deschisă expoziția cu tema "Întâi oul?".



12