„ARTmonii“ sau povestea lutului, în paşi de dans

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzele în dialog, la Muzeul de Artă

„ARTmonii“ sau povestea lutului, în paşi de dans

Cultură 05 August 2013 / 00:00 948 accesări

Element primordial al universului - în mitologia greacă, zeiţa Gheea (Pământ) este mamă a tuturor zeilor -, pământul reprezintă o continuă sursă de inspiraţie, plecând de la Creatorul suprem, care a făurit omul din lut, spunându-i „pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”. Lutul i-a fost „muză” şi coregrafei Stela Cocârlea, care i-a dedicat un spectacol concis, dar concentrat, la care artele au fost invitate să intre în dialog. Astfel, bucata de lut a căpătat formă, sub mâinile dibace ale sculptoriţei Lelia Rus-Pîrvan, pe măsură ce povestea sa se depăna în paşi de dans contemporan, pe un fundal sonor emoţionant, cu muzică şi poezie live. Totul a fost reunit sub titulatura „ARTmonii - laborator de lucru” şi s-a desfăşurat ieri, într-un spaţiu care încurajează dialogul muzelor, Muzeul de Artă.

„VIS ÎN COCHILIE” Performance-ul a fost deschis de micuţa şi multipremiata balerină Runia Hânză, protagonistă a momentului coregrafic „Vis în cochilie”, menit să arate „profanilor” momentul tainic al naşterii unei perle în culcuşul de sidef al scoicii. Costumul original al visului a fost creat de designerul Liliana Cornilă.

MUZICĂ ŞI POEZIE LIVE Partea a doua a „ARTmoniilor” a fost gândită sub forma unui dialog al artelor. Astfel, pe măsură ce tânărul balerin Adrian Cosmin Bogdan îşi susţinea complexa şi expresiva partitură coregrafică pe versurile Iuliei Pană - poeta a avut un element de recuzită simbolic, o pană neagră -, sculptoriţa Lelia Rus-Pîrvan însufleţea lutul. Totul a fost învăluit de muzica live din duduk (instrument de suflat confecţionat din lemn de cais) a compozitorului Adrian Hasna Preda, care a cucerit publicul şi prin câteva momente originale de percuţie.

„Sunt fascinată de lut, de această bucată de materie, de... neînceput, care, atunci când începi să o plămădeşti, opune rezistenţă, apoi se lasă în mâna ta şi devine operă de artă. Aşa este şi lucrul cu corpul uman, pe care l-am resimţit în repetiţiile noastre de la balet”, a spus Stela Cocârlea, cea care a semnat regia şi scenariul „ARTmoniilor”. „Niciodată lutul nu a fost pus să danseze pe muzică live, pe o coregrafie contemporană”, a mai spus coregrafa.

DE LA CONSTANŢA, LA MUNCHEN ŞI NEW YORK Printre cei prezenţi la acest eveniment s-a aflat şi cunoscutul artist plastic dobrogean Ion Tiţoiu, care a spus, la final: „A fost un spectacol fermecător. Ca de obicei, Stela Cocârlea vine cu surprize super, ceea ce demonstrează că este o mare doamnă a baletului românesc”.

Performance-ul „ARTmonii” va participa, sub formă de film, la festivaluri de artă contemporană din Munchen şi New York.



Ştiri recomandate

12