Tragedia unor nevinovaţi! Se închid centrele de plasament din Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar pentru că zic ONG-uri străine...

Tragedia unor nevinovaţi! Se închid centrele de plasament din Constanţa!

Social 20 Septembrie 2017 / 17:51 23040 accesări

Nu ştim exact ce analize s-au făcut şi cum au ajuns autorităţile la concluzia că trebuie să închidă centrele de plasament. Cert este că asta se va întâmpla, în urma nu ştim cărui studiu făcut în Constanţa şi în restul ţării cu instrumente, vezi Doamne, străine, că ale lor sunt mai bune. Intenţia, lăudabilă, este de a reintegra o parte dintre copiii din centrele de plasament constănțene în familie sau comunitate. Intenţia însă nu a luat în considerare realitatea, câteodată cumplită! Vă dăm doar două exemple ale acestei realităţi: mama depresivă care era sub tratament şi care a fost ignorată cu brio de autorităţi (mai dorm noaptea?) şi care şi-a ucis cei trei copii, aruncând-se în faţa trenului, şi mama plecată în Italia, care şi-a ucis fetiţa de doar şase ani şi care apoi s-a sinucis. Sunt două cazuri cumplite, petrecute la foarte mică distanţă în timp, atât de mică încât ar trebui să dea de gândit. În cel de-al doilea caz, mama îşi abandonase fetiţa, pe vremea când aceasta avea doar trei luni, la gunoi! Nu-i nimic, au zis autorităţile, este o mamă bună, să-i dăm copilul pe mână, că e ok.

Aceste cazuri nu vor decât să atragă atenţia asupra faptului că există un motiv foarte pertinent pentru care aceste centre există. Desfiinţarea lor va arunca copiii într-o lume pe care nu o cunosc, în care nu ştiu să se adapteze şi în care vor deveni, cel puţin o parte a lor, paria. Cum se petrece această reintegrare atât de brusc, cu un număr atât de mare copii? Mai bine să investim bani în studii nejustificate în loc să plătim cum se cuvine pe angajaţii din sistem, să angajăm specialişti şi să modernizăm structura acestuia, care funcţionează aşa încă din vremurile de tristă amintire? Sau asta se doreşte? Micşorarea numărului de angajaţi, specialişti din sistemul de stat pentru ca centrele private (nu ne îndoim că vor apărea, dacă nu există deja) să aibă de câştigat? Sau să plătim mai bine nişte ONG-uri, care să facă studii şi să concluzioneze că... sunt prea mulţi angajaţi la stat? Alo, Guvernul!!!

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), patru centre din județul Constanța vor fi închise, unul dintre ele fiind Complexul de Servicii Comunitare „Orizont“, de pe strada Agarici Horia nr. 5. Analiza despre care povesteam mai sus a fost demarată de ANPDCA, împreună cu Banca Mondială şi UNICEF, şi este „o analiză complexă a sistemului de protecţie a copilului din România, în urma căreia a reieșit necesitatea de a închide peste 150 de centre rezidențiale din întreaga țară și dezvoltarea de servicii alternative prin creșterea numărului de asistenți maternali, crearea de căsuțe de tip familial, dar și de servicii de suport ale familiei naturale sau substitutive, precum centre de zi sau centre comunitare, incluzând și servicii de recuperare sau de consiliere sau alte tipuri de asistență”, se arată în comunicatul primit la redacţie.

În România, aproximativ 19.000 de copii beneficiază de îngrijire în servicii de tip rezidențial, iar „strategia națională este de a-i scoate pe aceștia din centre și a-i integra într-un mediu familial care să-i ajute să îşi atingă potenţialul maxim, dar şi să îşi exercite drepturile”, potrivit aceluiaşi comunicat.



12