10 poveşti din Dubai! 4 premii pentru studenţii români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 poveşti din Dubai! 4 premii pentru studenţii români

Educație 14 Februarie 2019 / 18:42 1886 accesări

Echipa EFdeN, formată din 31 de studenți de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnica Bucureşti şi Universitatea Bucureşti a participat timp de 45 de zile la competiția Solar Decathlon Middle East 2018 în Dubai, de unde s-a întors cu 4 premii și locul 4 în clasamentul general.

Pentru a marca încheierea competiției pentru proiectul EFdeN Signature, echipa a organizat un eveniment cu povești din Dubai, ce a avut loc la ARCUB Gabroveni, în data de 6 februarie 2019. Au fost invitați peste 100 de sponsori, companii, media și apropiați ai proiectului EFdeN, oameni care au contribuit la performanța echipei României.

Pe scenă au urcat 11 dintre membrii echipei ce au împărtășit cu publicul experiențe din culisele celei mai mari competiții de case solare din lume. Li s-au alăturat invitați speciali precum Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Ancuța Neagu, Directorul Departamentului pentru Managementul Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Universitatea Tehnică de Construcții București, Constantin Tistea și Daniel Năstase, mentorii echipei în etapa de construcție a casei. „Suntem bucuroși atunci când studenții noștri demonstrează că lucrurile valoroase, așa cum este EFdeN, devin realitate atunci când ești pasionat și implicat. Membrii echipei EFdeN au mulțumit mentorilor, sponsorilor și universităților. La rândul meu, ca reprezentant al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, mulțumesc tuturor celor implicați cu generozitate în acest reușit experiment” ne-a împărtășit Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

„Am fost alături de echipa EFdeN încă din 2011, în fiecare etapă a acestui proiect extraordinar și voi fi în continuare“, a transmis Ancuța Neagu, Director Direcția pentru Managementul Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Universitatea Tehnică de Construcții București.

Întâmplările relatate de studenți au fost expuse pentru prima dată publicului, expunând provocările și obstacolele pe care le-a avut de înfruntat echipa pe parcursul aventurii din Dubai. Au vorbit despre munca din spatele rezultatelor, efortul comun al studenților, companiilor și a universităților în ultimii doi ani, până la munca din Dubai, cea de asamblare și dezasamblare a casei, de monitorizare a performanțelor casei, de convingere a juriilor și munca logistică pentru transportul maritim al prototipului. „Sunt foarte puține lucruri care te pregătesc pentru ce presupune Solar Decathlon cu adevărat. În schimb, competiția în sine te pregătește pentru multe dintre provocările de care cu siguranță o să ne lovim mai târziu în viață”, relatează Nicoleta Cruceanu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Echipa a atins cea mai bună performanță a României de până acum la Solar Decathlon. Deși bugetele competitorilor erau chiar și de 3 sau 4 ori mai mari acest lucru nu i-a împiedicat să se claseze pe locul 4 mondial în competiția internațională de case solare, România aflându-se în clasament lângă țări precum SUA, Franța sau Australia.

Prin intermediul acestui eveniment tinerii profesioniști au avut ocazia să retrăiască experiența din Dubai și au putut să transmită aceste sentimente tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la reușitele echipei EFdeN. Prototipul EFdeN Signature a parcurs drumul înapoi în țară pe uscat și pe mare și a ajuns în siguranță în București la începutul anului. În 2019 echipa va continua misiunea definită cel mai bine de cuvintele „sustenabilitate” și „educație”, iar primul pas va fi reconstrucția casei solare EFdeN Signature în București.

Competiţia Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea și construirea unor case solare, inteligente și prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia din 2018 s-a desfăşurat în perioada 29 octombrie - 7 decembrie, în Dubai, unde au participat 15 echipe din 11 țări. Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenții voluntari din echipa EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare și inovație.

EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Mai multe informații despre proiect puteți găsi pe website-ul www.efden.org și pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1556 secunde