44 de ani de studii „pontice”, bijuterii din aur şi sculpturi,

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Triplu eveniment editorial.

44 de ani de studii „pontice”, bijuterii din aur şi sculpturi,

Cultură 04 Mai 2012 / 00:00 543 accesări

Pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), luna mai a debutat cu dreptul: trei volume al căror conţinut valorifică prin articole ştiinţifice patrimoniul arheologic al Dobrogei, şi nu numai, au fost lansate, ieri, în Aula „Adrian Rădulescu” a reputatei instituţii de cultură... tomitane.

„PONTICA”... PRO MEMORIA Primul volum, care reprezintă şi cartea de vizită a MINAC, anuarul „Pontica XLIV”, ajuns anul acesta la numărul... 44, după cum indică şi cifrele romane din titlu, a deschis seria lansărilor. Impresionantul tom „pro memoria” Mihai Irimia, după cum se menţionează pe prima pagină - „Volum dedicat memoriei arheologului Mihai Irimia” -, reunind peste 550 de pagini, a fost prezentat de coordonatorul său, cercetătorul ştiinţific dr. Livia Buzoianu. „Suntem printre puţinele instituţii care se pot mândri cu un anuar cu o longevitate atât de mare (..) Este un volum „pro memoria”, deşi noi îl doream „in honorem”, dar apariţia sa în această formă este pentru noi o datorie morală, o recunoaştere profesională şi expresia unor sentimente de prietenie şi colegialitate care trec dincolo de expresia fizică”, a spus dr. Livia Buzoianu.

De altfel, cartea se deschide cu un capitol „Pro Memoria” şi se termină cu o recenzie a volumului postum semnat de Mihai Irimia. Tomul are o structură tripartită: Varia Historica, Archaeologica şi Numismatică.

Celelalte două lucrări valorifică, în mod direct, o parte din excepţionalul patrimoniu al MINAC: bijuteriile de aur şi sculpturile din colecţia de bază a MINAC, cu fotografii după piesele originale, realizate de Oltiţa Ţiţei.

„BIJUTERII ANTICE DIN AUR” Lucrarea „Bijuterii antice din aur din colecţiile MINAC”, semnată de trei autori - dr. Zaharia Covacef, dr. Constantin Chera şi dr. Virgil Lungu - prezintă specialiştilor 488 de podoabe din aur, descoperite în necropolele greceşti Histria, Tomis, Callatis sau din cetăţile romane de pe limes-ul dunărean şi din centrele din interiorul teritoriului. Cartea a văzut lumina tiparului, ca şi cea precedentă, la Editura „Ex Ponto” şi este inclusă în seria Bibliotheca Tomitana VII.

„SCULPTURA ANTICĂ” Conceput sub forma unui catalog bilingv român-englez, scos în condiţii grafice deosebite la Editura „Mega” din Cluj Napoca, seria „Imagines 2”, colecţia Bibliotheca Tomitana VIII, volumul „Sculptura antică din expoziţia de bază a MINAC” este semnat de dr. Zaharia Covacef. Autoarea prezintă cele 122 de piese de sculptură, grupate pe ceea ce ele redau, astfel: portrete imperiale, tezaurul de sculpturi, divinităţi, monumente onorifice/ funerare, cadran de cult, masă de cult, frize.

Cele două volume au fost lansate în prezenţa autorilor dr. Zaharia Covacef, dr. Constantin Chera şi dr. Virgil Lungu care au prezentat participanţilor efortul de a reuni, a clasifica şi analiza într-un volum valoroasele piese. La eveniment au fost prezenţi şi specialistul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Capitală, Cristina-Georgeta Alexandrescu, editor al seriei „Imagines”, reprezentantul editurii „Ex Ponto”, prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, alături de amfitrionul triplului eveniment editorial, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.



12