44% din elevii români nu înţeleg ce citesc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România, cel mai slab punctaj din ultimii ani în clasamentul PISA: 44% din elevii români nu înţeleg ce citesc!
Social, Educație 03 Decembrie 2019 / 11:01 2232 accesări 4 comentarii

România are cel mai slab punctaj din ultimii ani în clasamentul PISA, care arată nivelul de înțelegere și pregătire pentru viață al elevilor de 15 ani. În clasamentul efectual pentru anul 2018, țara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări. Acest lucru relevă un adevăr cumplit - gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% din elevi pur și simplu nu înțeleg ce citesc.

Cea mai mare scădere în clasamentul PISA este înregistrată la matematică, unde România a obţinut un scor de 430 de puncte, faţă de 444 în 2015. La ştiinţe, România are 426 de puncte, faţă de 435 în 2015. La citire, România a obţinut 428 de puncte faţă de 434 în 2015. La acest capitol suntem aproape de nivelul din 2009, când ţara noastră obţinea 424 de puncte.

În clasamentul pe 2018, România a înregistrat scoruri mult sub media mondială la toate cele trei secţiuni. Astfel, ţara noastră a obţinut la secţiunea "lectură" un scor de 428 (media mondială fiind de 487), la secţiunea "matematică" un scor de 430 (media mondială este 489) şi la secţiunea "ştiinţe" un scor de 426 (media mondială este 489).

Testele au fost realizate în mai 2018 pe 600.000 de tineri din 79 de ţări şi teritorii, un eşantion reprezentativ pentru 32 de milioane de elevi. Studiul, care evaluează din anul 2000 competenţele în ştiinţe, matematici şi lectură pentru elevii în vârstă de 15 ani, a devenit o referinţă mondială, fiind monitorizat cu mare atenţie de guvernele lumii.

DESPRE EVALUAREA PISA

Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor (Programme for International StudentAssessment - OECD /PISA) este o evaluare standardizată internaţional, care are scopul de a măsura cât de bine sunt pregătiţi elevii de 15 ani să facă faţă provocărilor vieţii active sau vieţii educaţionale, fie că se vor confrunta curând cu piaţa muncii, fie că îşi vor continua studiile.

Vârsta de 15 ani este aleasă deoarece, în majoritatea ţărilor OECD, elevii se află aproape de finalulînvăţământului obligatoriu şi, astfel, pot fi măsurate majoritateacunoştinţelor, deprinderilor şi atitudinilor dobândite în cei aproximativ zece ani de educaţieinstituţionalizată.Cunoştinţele, deprinderile şi atitudinile dobândite până la această vârstă reflectă abilitatea elevilorde a continua să înveţe de-a lungul întregii vieţi prin aplicarea a ceea ce au învăţat în şcoală în afaraacesteia, evaluându-şi propriile alegeri şi luând decizii personale în legătură cu opţiunile lor.

PISA nu investighează modul deperformare a unui anumit curriculum şcolar, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod real,practic, la finalul învăţământului obligatoriu, precum şi abilitatea lor de a reflecta activ asuprapropriului proces de cunoaştere şi asupra propriilor experienţe de învăţare.

Loading...

4 comentarii

Liviu Chilian 12:34:19 / 03 Decembrie 2019
Ranchul Animaloidelor

Boy! Noi, Romanii, trebuie sa'i felicităm pe copiii din Rromarlania KkpIUDAlista! Ne ofera prima speranță ca viitorul kkpIUDAlismului e sumbru! Daca copiii nu inteleg ce citesc, e bine, oameni buni! Înseamnă că ei nu inteleg ce "scriu" TITANII politicastri si merdialqaedani! Înseamnă ca alde Ardei Umplut, Ciripoi si Frezor-Rabotoru'(recte Kkristoiu, Roshkk-Stanevski si Nesztoretzkyi) sunt intr'un mare rahat - ei urla la lună, nu in...creierul copiilor! Tot la luna urla si Natangul si Neroada, recte JewhANUS si Drancila Paviankk, politicastrii-porcidecaine rabiati pt care...Rromarlania Normală e minibabtustanul ce produce copii ce nu inteleg ca sunt...oameni! Ci mutanti! *** In acest "ziar" am citit că doi nebuni, un Zsidanoid Satanic si un Gabor smintit, au infiintat un partid ce respinge naționalismul! Boy! Mi'am zis! Ce idee fantastică! Ar fi mesianic daca s'ar găsi doi Români sa înființeze Partidul Plutonul de Execuție! Ar fi singurul partid ce va putea SALVA ce'a mai rămas din fosta Romanie! Pe cine va executa Partidul, nu are nicio importanță! Pen'ca...Rromarlanii oricum nu inteleg ce citesc! Aferim!

gogu 14:07:42 / 03 Decembrie 2019
logic ca nu pricep

in scoala primara copilul este invatat sa citeasca cat mai multe cuvinte intr-un timp cat mai scurt. nu se mai pune accent pe intonatia citirii si intelegerea textului.

Dolph Lundgren 00:20:44 / 04 Decembrie 2019
SIFII.LITICA SARACILA dancila !!

Daca erau doar 44 % ANALfaBETI functional, un EXCREMENT precum dancila n-ar fi codus guvernul romaniei nici macar 2 secunde !!! Dar a stat aproape 2 ani in fruntea guvernului ... CEA MAI MARE BATJOCURA din ISTORIA ROMANIEI !!! " INGINERA " ANALFABETA a regimului ILIESCU-ZDRAGNEA 2018- doua zeci doua zeci ... DANCILA reprezinta CEA MAI MARE BATJOCURA si CEA MAI MARE UMILINTA la adresa poporului roman, dint TOATA ISTORIA ROMANIEI !!! Un cizmar ANALFABET , AGRAMAT si RARAIT a STAPANIT ROMANIA ca un DESPOT timp de 25 de ani, la adapostul BOLSEVISMULUI STALINIST !!! A tinut 22 de MILIOANE de IDIOTI FRICOSI in FRIG, FOAMETE, FRICA si TEROARE !!! Dupa 30 de ani, romania afost BATJOCOTITA de catre o SCURSURA ANALFABETA si AGRAMATA numita GAURICA viorica SIFILICA vasilica SARACILA dancila !!!

PROFESORUL 09:46:43 / 04 Decembrie 2019
Pentru Liviu Chilian

Si ne plangem ca avem analfabeti functionali, dupa ce am citit nebunia scrisa de tine mi-am dat seama ca nu doar tinerii nu stiu sa citeasca ci si adultii au luat-o razna si scriu ce le trece prin cap fara sa gandeasca daca e vreo logica in gandirea lor. mult noroc in activitatile tale viitoare, tine-o tot asa esti bun. Cred ca redactia ar trebui sa ceara inregistrarea online pentru postarea de mesaje si conditie principala la inregistrare ar trebui sa fie prezentarea de certificat atestat de psihiatru ca nu esti nebun.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2127 secunde