50 de ani de la primele imagini TV transmise prin satelit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zi istorică

50 de ani de la primele imagini TV transmise prin satelit

Monden 13 Iulie 2012 / 00:00 430 accesări

EPOCA MONDIALIZĂRII Data de 12 iulie 1962 se dovedeşte extraordinar de importantă în viaţa unui număr impresionant de oameni din toate colţurile lumii. În urmă cu 50 de ani, satelitul american Telstar transmitea primele imagini televizate în direct dintre SUA şi Franţa, inaugurând, astfel, epoca mondializării şi a telecomunicaţiilor planetare instantanee. Industria divertismentului a avut cel mai mult de câştigat din democratizarea accesului la informaţie. Dar data de 12 iulie 1962 marchează şi debutul celei mai longevive trupe rock din istorie, Rolling Stones. Cinci decenii de carieră s-au concretizat în 55 de albume, 37 de cântece ajunse în primele zece locuri ale topurilor, vânzări de 200 de milioane de albume şi locul patru în clasamentul 100 Greatest Artists of All Time, întocmit de revista ”Rolling Stone”.

Telstar-1, primul satelit de telecomunicaţii, construit de compania Bell Labs, a fost lansat pe 10 iulie, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, pentru a fi plasat pe o orbită eliptică ce varia între 950 de kilometri şi 5.630 de kilometri distanţă faţă de sol. În formă sferică, cu o greutate de 77 de kilograme şi un diametru de 88 de centimetri, satelitul efectua o rotaţie în jurul Terrei în două ore şi jumătate şi putea asigura legături transatlantice de numai 20 de minute, cât timp se afla deasupra Oceanului Atlantic. Două staţii de la sol urmăreau satelitul, una în nord-estul SUA, în oraşul Andover din statul Maine, iar cealaltă în Franţa, la Pleumeur-Bodou din Bretania. Programe televizate au început să fie transmise din 23 iulie 1962 pentru telespectatorii posturilor americane CBS, NBC şi ABC, dar şi pentru cei ai postului CBC din Canada şi pentru Eurovision din Europa.

PRIMELE IMAGINI Statuia Libertăţii din New York şi Turnul Eiffel din Paris au fost primele imagini televizate pe care telespectatorii de pe ţărmurile Atlanticului au putut să le vadă. Programul ar fi trebuit inaugurat cu o declaraţie a preşedintelui Kennedy, însă a fost amânată, fiind transmis un meci de baseball între echipele din Philadelphia şi Chicago. Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington a organizat, ieri, o serie de evenimente pentru a marca această a 50-a aniversare, la care a participat şi ambasadorul Franţei în SUA, Francois Delattre, consulul general al SUA în Franţa, Robert Tate şi subsecretarul de Stat american Kerri-Ann Jones. Aceste acţiuni au debutat printr-o transmisie prin satelit între Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington şi Muzeul Telecomunicaţiilor din Pleumeur-Bodou din Bretania. O reproducere a satelitului Telstar-1 de mărime redusă este expusă în muzeul din Washington, iar primele imagini transmise în direct între SUA şi Franţa au făcut obiectul unei proiecţii speciale.

COMPETIŢIE ISTORICĂ Proiectul Telstar a fost lansat în SUA, ca un răspuns la plasarea pe orbită a primului satelit artificial din istoria omenirii, Sputnik, reuşită de Uniunea Sovietică. Americanii au invitat guvernele europene să se alăture acestui proiect şi să construiască staţii terestre, fapt ce a condus la încheierea unui acord între Bell Telephone Laboratories deţinut de NASA cu British General Office din Marea Britanie şi cu PTT din Franţa.

1962 a fost un an în care omenirea ar fi putut pieri în focul atomic iscat de ambiţiile sovietice, cunoscut în istorie drept ”Criza cubaneză”. Tot în 1962, Papa Ioan al XXIII-lea l-a excomunicat pe Fidel Castro, a murit mafiotul Lucky Luciano, a apărut prima bandă desenată cu Spider Man, a murit Marilyn Monroe şi poliţia germană a ocupat, o lună de zile, redacţia publicaţiei ”Der Spiegel”.



12