60% dintre decese, cauzate de boli cardiovasculare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

60% dintre decese, cauzate de boli cardiovasculare!

Sănătate 17 Mai 2014 / 00:00 786 accesări

SOS de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată sâmbătă, 17 mai! 60% dintre cazurilor de mortalitate sunt determinate de boli cardiovasculare, atenţionează preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune (SRH), prof. dr. Maria Dorobanţu, care a recomandat autorităţilor să creeze un cadru legislativ de prevenţie a bolilor cardiovasculare şi de reducere a mortalităţii cauzate de aceste boli şi să îl pună în practică. „Societăţile ştiinţifice nu pot singure să realizeze ceea ce ne-am dori apropo de prevenţia bolilor cardiovasculare, de reducerea mortalităţii cardiovasculare, la care suntem fruntaşi”, a afirmat, vineri, profesorul, într-o dezbatere organizată la Parlament de Comisia de sănătate din Senat. Ea a susţinut că societăţile ştiinţifice nu au puterea efectivă de a transpune legile din România în practică. “Există legea de interzicere a fumatului, cu toţii vedem în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, un colţişor mic de nefumători şi restul tai fumul cu cuţitul. Nu, interzis complet în spaţiile publice. Acest lucru nu poate fi făcut decât de autorităţi”, a arătat prof. dr. Maria Dorobanţu.

APROXIMATIV 3 DIN 10 PERSOANE TRĂIESC CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ LA NIVEL MONDIAL EXISTĂ APROAPE 1,8 MILIARDE DE HIPERTENSIVI.

Medicul profesor susţine că este nevoie de crearea unui cadru legislativ prin care să se controleze nivelul de sare din alimentaţie. “Nu să fie alimente nesărate. Există unele produse care sunt cu un conţinut mai sărac în sare. În general, românii mănâncă dublu decât ar trebui, avem nevoie de maximum 6 grame de sare în 24 de ore, iar românii mănâncă peste 12 grame”, a spus preşedintele SRH. De asemenea, profesorul a recomandat părinţilor să înveţe copiii, chiar de la grădiniţă, să facă sport, iar pentru asta să existe o programă în şcoli. “Să ne învăţăm copiii să nu se îngraşe, să ne învăţăm copiii din grădiniţă se se joace, să se mişte, nu să le punem o tabletă în faţă şi să petreacă ore în şir cu ea, ca părintele să fie liniştit. Lăsaţi-l să se joace. Pentru asta trebuie să existe o programă în şcoli (...). Să aibă terenuri de sport, să existe ore de educaţie fizică”, a spus profesorul.

Boală ce trebuie urmărită

Preşedintele SRH a afirmat că populaţia trebuie să înţeleagă că această boală, după ce a fost diagnosticată, trebuie urmărită de către medici pentru că poate duce la complicaţii severe, de genul accidentului vascular cerebral sau hemoragiei cerebrale. Ele pot determina decesul bolnavului sau o infirmitate pe viaţă şi acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 50 de ani. “Pe de altă parte, complicaţiile pot duce şi la infarct de miocard, la insuficienţă renală. Toate aceste complicaţii pot să ducă la costuri de zece ori mai mari faţă de un simplu tratament. Sunt medicamente disponibile peste tot acum, multe generice, care sunt mult mai ieftine. Un control al tensiunii arteriale nu înseamnă vindecarea bolii, înseamnă ca prin tratament să se ajungă la o tensiune care să nu predispună la complicaţii”, a spus dr. Dorobanţu.



12