A început cursa contra cronometru pentru doborîrea satelitului american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început cursa contra cronometru pentru doborîrea satelitului american

Monden 21 Februarie 2008 / 00:00 563 accesări

Nave militare americane se află pe poziţii în Oceanul Pacific, pentru a încerca să distrugă, cel probabil începînd de astăzi, un satelit american de spionaj care se afă în derivă. Din cauza vremii nefavorabile, Pentagonul a fost nevoit să amîne cu cel puţin o zi doborîrea satelitului. Înarmată cu două interceptoare de rachetă special modificate, USS Lake Erie are misiunea de a intercepta satelitul deasupra Pacificului, au precizat responsabili din Pentagon.

Despre satelit nu se ştiu prea multe, decît că are dimensiunile unui autobuz, că se află în derivă şi că rezervoarele sale conţin 400 de kilograme de hidrazină, o substanţă chimică foarte toxică. Respectiva substanţă toxică atacă sistemul nervos central şi poate fi mortal în doză puternică, dar se degradează rapid sub efectul căldurii şi al razelor ultraviolete. Prezenţa acestei substanţe toxice este ceea ce justifică misiunea, iar SUA au avut grijă să dezmintă afirmaţiile potrivit cărora ar fi vorba despre o tentativă de a imita China, care a distrus cu o rachetă un vechi satelit meteo, în ianuarie 2007. Rusia vede însă în această operaţiune un test militar, iar Franţa a insistat ca toate măsurile să fie luate pentru a se asigura securitatea şi integritatea celorlalte obiecte spaţiale. Pentagonul face apel la sistemul său de apărare antirachetă, ale cărui ţinte posibile - rachete balistice - sînt de o dimensiune mai mică decît satelitul care urmează să fie distrus.

Operaţiunea îi va costa pe contribuabilii americani între 40 şi 60 de milioane de dolari şi se va baza pe rachete antirachetă SM-3, care au fost modificate pentru a recunoaşte satelitul. Satelitul le-a pus militarilor probleme inedite, pentru că este un corp rece din spaţiu, un corp inert de ceva vreme, care nu degajă căldura unei rachete balistice. Ghidată iniţial de pe Pămînt, racheta se va folosi apoi de senzorii săi cu infraroşii pentru a-şi atinge ţinta la aproximativ 150 mile nautice altitudine şi cu o viteză de patru kilometri pe secundă, potrivit responsabililor Pentagonului. Dacă Lake Erie ratează ţinta, care se deplasează cu zece kilometri pe secundă, va trebuie să se aştepte alte 24 de ore pentru a se putea trage din nou.

Taguri articol


12