A încetat din viaţă Sydney Pollack!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A încetat din viaţă Sydney Pollack!

Monden 28 Mai 2008 / 00:00 743 accesări

Cel denumit “ultimul mare regizor romantic al Hollywood-ului”, Sydney Pollack, a murit luni, la vîrsta de 73 de ani, la reşedinţa sa din Pacific Palisades, după o luptă de zece luni cu teribila maladie vremurilor moderne, cancerul. În cazul său, medicii nu au reuşit să indice sursa primară a bolii. Cunoscut pentru adaptarea pentru marele ecran a romanului lui Karen Blixen, “Departe de Africa”, din 1986, Sydney Pollack este celebru mai ales pentru poveşti de dragoste care au pe fundal elemente de exotism şi conştiinţă socială. Sydney Pollack a “dirijat” zeci de staruri hollywoodiene, precum Robert Redford, de şapte ori, Paul Newman, de două ori, Meryl Streep, Barbra Streisand, Dustin Hoffman, Harrison Ford, Tom Cruise. Însă, a fost şi actor pentru cineaşti precum Woody Allen sau Robert Altman şi producător.

Născut pe 1 iulie 1934, la Lafayette, în statul Indiana, fiul unui farmacist, Sydney Pollack a dorit iniţial să devină dentist. Însă, la 17 ani a descoperit oraşul New York şi s-a lansat în comedii, după care, la doar 20 de ani, s-a angajat ca profesor de artă dramatică la Neighborhood Playhouse. După debutul în teatru şi apoi în televiziune, unde a regizat mai multe seriale, Sydney Pollack a plecat la Los Angeles şi a realizat, în 1965, “O viaţă la capătul firului”. Anii \'70 vor fi cei ai consacrării, atît în ochii criticilor, cît şi ai publicului, datorită unor filme devenite între timp clasice, precum “Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?” din 1969, “Jeremiah Johnson” din 1972 şi “Cei mai frumoşi ani” din 1973. Nominalizat la Oscar pentru “Tootsie” în 1982, Sydey Pollack obţine prestigioasa recompensă în 1986, pentru “Departe de Africa”, considerat de mulţi drept capodopera vieţii sale. Filmul a obţinut şapte premii Oscar, printre care pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

Apărător înfocat al drepturilor omului şi marcat de un anume lirism, Sydney Pollack, afectat de eşecul comercial al filmului “Havana”, în 1990, se lansează ca producător şi înregistrează succes cu lungmetrajele “Înviat din morţi”, “Presupus nevinovat”, “Raţiune şi simţire”, “Michael Clayton” sau “Talentatul domn Ripley”. Cu “Firma” (1993), cu Tom Cruise şi Gene Hackman, adaptare a bestseller-ului lui John Grisham, unde revine la una dintre temele sale favorite, corupţia, îi permite să aibă din nou succes. După o lungă pauză în cariera de regizor, Sydney Pollack se întoarce în 2005 cu thriller-ul “Traducătoarea”, cu Nicole Kidman şi Sean Penn. În acelaşi an a regizat primul şi singurul lui documentar, “Sketches of Frank Gehry”, despre celebrul arhitect care a construit, printre altele, muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania.

Bolnav, a fost nevoit în 2007 să renunţe la turnarea unui telefilm intitulat “Recount”, despre alegerile prezidenţiale din SUA, din 2000 şi despre faimosul episod al renumărării voturilor din Florida. Amator de vin, pasionat de Franţa şi Italia, Sydney Pollack care, în calitate de preşedinte al juriului de la Cannes, a premiat, în 1986, filmul “Misiunea” al lui Roland Joffé, era căsătorit şi tată a două fete.



12