Africa va plăti cel mai greu efectele încălzirii globale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Africa va plăti cel mai greu efectele încălzirii globale

Monden 28 Noiembrie 2007 / 00:00 675 accesări

Cetăţenii continentului negru nu dispun de mijloacele necesare pentru a se proteja şi a acţiona împotriva efectelor unor fenomene climaterice extreme, riscînd să plătească scump pentru efectele încălzirii globale, deşi, paradoxal, Africa este cel mai puţin poluat continent din lume. Schimbările climatice asociate fenomenului încălzirii globale vor afecta într-o manieră disproporţionată Africa sub-sahariană, generînd un ciclu de handicapuri recurente, transmise din generaţie în generaţie. ”Atunci cînd temperaturile cresc în Africa, recoltele sînt compromise, iar oamenii mor de foame. În plus, femeile şi copiii sînt nevoiţi să caute ore în şir surse de apă care nu au secat”, se precizează în raportul anual publicat marţi de Programul ONU pentru Dezvoltare. În schimb, în ţările bogate, problema gestionării fenomenului de încălzire climatică se reduce, în general, la reglarea aparatelor de aer condiţionat şi la modificarea perioadelor de vacanţă.

Această inegalitate în faţa ameninţării unor fenomene, precum inundaţiile sau perioadele de secetă, este resimţită de toată populaţia săracă a planetei, însă regiunea Africii sub-sahariene, unde 40% din populaţie trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi, iar restul cu mai puţin de doi dolari pe zi, este cea mai vulnerabilă. Dintre cei 720 de milioane de oameni care locuiesc în Africa sub-sahariană, între 75 şi 250 de milioane de oameni ar putea să rămînă fără niciun fel de mijloace de trai pînă în 2020, din cauza efectelor încălzirii globale. Atunci cînd clima se modifică, producţia agricolă se prăbuşeşte şi apar probleme legate de malnutriţie, pierderea surselor de venit şi aşa insuficiente şi probleme de sănătate. Aceste probleme au început deja să se manifeste. Copiii născuţi în perioadele de secetă care au afectat recent Etiopia şi Kenya, sînt puternic afectaţi de malnutriţie şi au probleme grave de creştere. În Nigeria, inundaţiile din 2007 au creat mari întinderi mlăştinoase care au atras ţînţari care transmit boli grave. Astfel, au fost declanşate noi focare epidemice ale febrei văii de rift şi s-a remarcat o creştere a numărului cazurilor de paludism, boală parazitară provocată de infestarea cu hematozoare - un tip particular de protozoare - din genul Plasmodium.

Se estimează că pînă în 2060, în cazul unei creşteri a temperaturilor cu doar 2,9 grade şi al diminuării cantităţii de precipitaţii cu 4%, venitul pe cap de locuitor în Africa sub-sahariană va scădea cu cel puţin 25%. Mai grav este paradoxul că întreaga Africă sub-sahariană emite mai puţin dioxid de carbon în atmosferă, principalul gaz vinovat de producerea efectului de seră, decît statul american Texas şi, totuşi, se află în faţa perspectivei sumbre de a avea cel mai mult de suferit din cauza poluării generate de statele puternic industrializate.



12