Alegeri contestate la ACoR Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri contestate la ACoR Constanţa

Administrație 22 Septembrie 2012 / 00:00 530 accesări

ŞEDINŢĂ Membrii filialei judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) s-au reunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Director, la sediul Bibliotecii Judeţene IN Roman, pentru a-şi stabili noua structură de conducere, preşedinte, prim-vicepreşedinte, doi vicepreşedinţi, secretar şi patru membri. Întâlnirea a fost stabilită după ce la Adunarea Generală a filialei constănţene a ACoR din 6 septembrie nu s-a ajuns la niciun rezultat. Interesant este că la şedinţa de vineri au participat cinci din nouă membri ai Consiliului Director. De asemenea, tot la fel de interesant este că, după renunţarea la statutul de membru al Asociaţiei Comunelor din România, primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu, a fost înlocuit de către primarul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.

TOT GÂJU Deşi toată lumea se aştepta ca, la şedinţa de vineri, bătălia pentru şefia ACoR să fie disputată de primarii Valentin Vrabie (comuna Peştera) şi Cristian Cîrjaliu (comuna Agigea), după cum s-a întâmplat în şedinţa anterioară, surpriză: învingător a ieşit tot preşedintele în funcţie al ACoR, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Aflată la cel de-al treilea mandat, Mariana Gâju a fost aleasă preşedinte al ACoR Constanţa cu cinci voturi dintr-un total de cinci. În continuare, Ancuţa Belu, primarul de la Mihai Kogălniceanu, a fost aleasă prim-vicepreşedintele asociaţiei cu acelaşi număr de voturi, iar noii vicepreşedinţi ai ACoR Constanţa sunt primarii Vasile Delicoti (Poarta Albă) şi Valentin Vrabie (Peştera). Secretar general al filialei a fost ales Viorel Bălan, primarul de la Nicolae Bălcescu. După realegerea la şefia ACoR, Mariana Gâju a declarat: „Nu această funcţie este cea care ar trebui să mă bucure, ci faptul că filiala Constanţa este reprezentată de aceeaşi structură a apartenenţei politice”, a spus Gâju.

DISPUTĂ Alegerea noii structuri a Consiliului Director sau, mai exact, modalitatea în care s-au organizat alegerile, este contestată de unii dintre membrii Consiliului. Printre cei care contestă alegerea Marianei Gâju se află primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, care a declarat că „ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de vineri a fost total ilegal, pentru că nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca această şedinţă să se defăşoare. „Citind statutul şi regulamentul ACoR, trebuia să fie un cvorum de majoritate, adică de cinci. Numai că acest cvorum nu s-a respectat pentru că, având în vedere că primarul comunei Corbu s-a retras din Consiliul Director, cvorumul a fost de patru, deoarece statutul nu prevede crearea unui membru supleant (primarul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan) decât în urma validării adunării generale a primarilor judeţului. Deci, astăzi (vineri - n.r.), Mariana Gâju a fost aleasă ilegal. A vândut ACoR pe interese minime şi meschine”, a spus Cârjaliu. El a adăugat că va sesiza conducerea centrală a ACoR, care trebuie să analizeze cazul. „ACoR Bucureşti va analiza actele din punct de vedere juridic, dacă întâlnirea a fost statutară. Dacă nu, cer public Marianei Gâju demisia din orice funcţie a ACoR”, a mai afirmat Cârjaliu. În replică, preşedintele ACoR, Mariana Gâju, a declarat că „ceea ce a afirmat primarul din Agigea este doar punctul său de vedere. „Noi avem un proces verbal care va fi supus analizei Asociaţiei la nivel naţional”, a spus Mariana Gâju, care a adăugat că noua structură ACoR reprezintă interesele tuturor primarilor de comune din judeţ şi este formată din reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. „Noi la ACoR nu facem politică. În ceea ce priveşte includerea comunei Bălcescu în Consiliului Director aceasta s-a făcut în mod legal, mai ales că Bălcescu face parte dintre membrii ACoR de la nivel judeţean”, a mai afirmat Mariana Gâju.



12