Alegeri legislative cu final cunoscut în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative cu final cunoscut în Rusia

Externe 03 Decembrie 2007 / 00:00 563 accesări

Alegătorii ruşi au început să voteze, duminică, într-un scrutin legislativ la care preşedintele Vladimir Putin speră să obţină un rezultat covîrşitor, înainte de a părăsi Kremlinul în primăvara anului viitor. Alegătorii din Peninsula Kamciatka, situată la peste 6.000 de kilometri est de Moscova, au fost primii care au început să voteze. Teritoriul Rusiei acoperă 11 fuse orare, din Kamciatka, în est, pînă în enclava Kaliningrad. La alegerile legislative de duminică, al cincilea scrutin organizat după destrămarea URSS în 1991, au fost aşteptaţi la vot circa 109 milioane de alegători, pentru a desemna 450 de deputaţi ai Dumei de Stat, pentru mandate de patru ani.

Partidul aflat la putere, Rusia Unită, a cărui listă electorală este deschisă de preşedintele Vladimir Putin, este considerat principal favorit, fiind creditat cu peste 60% din intenţiile de vot. Numai alte două formaţiuni politice par a avea şanse să depăşească pragul electoral de 7%, Partidul Comunist, creditat cu 10 – 14% din intenţiile de vot şi partidul naţionalist LDPR condus de Vladimir Jirinovski, creditat cu 6 – 9% din intenţiile de vot. Putin, aflat la conducerea Rusiei din 2000, se află pe primul loc al listei Rusiei Unite, însă viitorul său politic rămîne o necunoscută. Deşi nu poate candida pentru un al treilea mandat prezidenţial consecutiv, el a anunţat că intenţionează să joace şi în continuare un rol politic important şi a solicitat sprijinul alegătorilor.

Opoziţia a denunţat “o farsă” şi a avertizat asupra riscurilor revenirii la o conducere avînd la bază partidul unic, similară celei sovietice. Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, actual lider al opoziţiei, a avertizat încă dinaintea alegerilor asupra existenţei unor fraude. Acesta şi-a anulat, duminică, buletinul de vot pentru alegerile legislative, apreciind că “scrutinul este trucat”. Mişcarea sa nu a participat la alegerile de duminică, deoarece nu s-a putut înregistra ca partid. “Luni vom merge la Comisia Electorală pentru a depune flori. Va fi ziua înmormîntării democraţiei”, a adăugat Kasparov. Partidele de opoziţie ruse şi cea mai importantă organizaţie care monitorizează alegerile legislative, Golos, au anunţat, duminică la prînz, că au fost deja constatate numeroase nereguli în desfăşurarea scrutinului. La Washington, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu desfăşurarea alegerilor, care nu vor fi monitorizate de observatori străini. Principala instituţie de monitorizare electorală a OSCE, Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), a decis să boicoteze scrutinul, din cauza obstacolelor cu care s-a confruntat în Rusia. După alegerile de duminică, ruşii vor fi chemaţi din nou la urne, în data de 2 martie, pentru scrutinul prezidenţial.

Scrutinul din Rusia a fost marcat şi de cîteva episoade insolite. Preşedintele pro-rus al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, s-a prezentat la o secţie de vot din satul său natal, Ţentoroi, la est de Groznîi, înconjurat de gărzi de corp, dar fără niciun act de identitate, mirîndu-se că are nevoie de aşa ceva, din moment ce îl cunoaşte toată lumea. Comisia a refuzat să îi permită să voteze, iar Kadîrov a trimis un apropiat să-i aducă paşaportul. După ce a votat, preşedintele cecen, care nu îşi ascunde preferinţa pentru Vladimir Putin, a început să danseze în plină stradă un dans specific Caucazului, lezghinka, cu sora lui, Zulai. Cosmonautul rus Iuri Malencenko, aflat în misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a votat în spaţiu. El i-a indicat opţiunea unei persoane de încredere de pe Pămînt, printr-o legătură secretă cu Centrul de Centrol de la Moscova. Miliardarul rus Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal britanic Chelsea, a parcurs 6.000 de kilometri cu avionul de la Moscova, pentru a vota în regiunea Ciukotka din Extremul Orient rus, al cărei guvernator este. Abramovici, care locuieşte şi la Londra şi la Moscova, este înregistrat în regiunea Ciukotka, potrivit legii ruse, unde are o locuinţă luxoasă în strîmtoarea Bering, ce separă Rusia de SUA. Preşedintele Putin, aşteptat timp de peste cinci ore de cîteva zeci de jurnalişti, a sosit în cele din urmă la secţia de vot împreună cu soţia, Liudmila, în jurul orei locale 13.00. După ce şi-au făcut datoria de cetăţeni, soţii Putin au făcut o vizită-surpriză la un restaurant ales la întîmplare de Prima Doamnă. Preşedintele a fost chiar nevoit să întrebe dacă sînt locuri libere. “Pentru dumneavoastră avem oricînd”, i s-a răspuns. Într-un alt incident neobişnuit, 13 homosexuali au fost reţinuţi de poliţie la Moscova, după ce au încercat să voteze la secţia unde era înregistrat primarul capitalei, Iuri Lujkov, cunoscut pentru declaraţiile sale homofobe.



12