ALERTĂ! Extindere regională! Tot mai multe cazuri de gripă la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALERTĂ! Extindere regională! Tot mai multe cazuri de gripă la Constanța!

Sănătate 02 Februarie 2017 / 13:37 1800 accesări

Județul Constanța se clasează pe locul 4 în țară la numărul total de cazuri de gripă semnalate în acest sezon rece. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București, respectiv 145, în Iași - 79, în Olt - 58, în Constanța - 34 etc. Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și s-a încadrat în intervalul așteptat, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică. Tot ei menționează că activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, menținându-se extinderea regională în zona de sud-est (București, Constanța, Olt, Dambovița). Au fost înregistrate 2 decese noi la cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI) confirmate cu virus gripal, ambele cu tipul A, subtip H3N2. Nicio persoană decedată nu fusese vaccinată!

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și s-a încadrat în intervalul așteptat, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Tot ei menționează că activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, menținându-se extinderea regională în zona de sud-est (București, Constanța, Olt, Dâmbovița), zona de nord-est (Iași, Suceava, Botoșani, Neamț), cu răspândire locală (Alba, Bihor, Cluj, Brașov, Sibiu) și cazuri sporadice în unele județe. La Constanța, au fost semnalate, în total, 34 de cazuri de gripă. Dintre acestea, 7 cazuri au fost de gripă A, subtip H3N2 și 27 de cazuri de gripă A nesubtipate.

TOTAL INFECȚII RESPIRATORII

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.171, cu 14% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (89.591) și cu 23,9% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna anterioară (82.466). În săptămâna 23 - 29 ianuarie s-au înregistrat, la nivel național, 246 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 135 cazuri înregistrate în săptămâna similară a anului trecut. Tot între 23 și 29 ianuarie au fost înregistrate 11 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent și cu 9 mai puține față de săptămâna precedentă.

DECESE Au fost înregistrate 2 decese noi la cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI) confirmate cu virus gripal, ambele cu tipul A, subtip H3N2. ”Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 14, dintre care 13 cu tipul A, subtip H3N2 și unul cu tipul A, nesubtipat”, potrivit INSP. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă prezentată de INSP este: 1 la 0-1 an, 1 la 15-49 ani, 2 la 50-64 ani și 10 la ≥65 ani. Distribuția deceselor pe sexe: 8 feminin și 6 masculin. ”13 persoane decedate (93%) au avut condiții medicale pre-existente și niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinată”, potrivit INSP.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a SARI au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 420 de cazuri de gripă, dintre care: 349 de cazuri tip A, subtip H3N2, 64 de cazuri tip A, nesubtipate, 7 cazuri tip B. Menționăm că cele mai multe cazuri de gripă au fost semnalate în București - 145, în Iași - 79, în Olt - 58, în Constanța - 34 etc. Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, iar la primele semne de boală să se evite automedicația și să se ceară recomandări din partea medicilor de familie.

Taguri articol


12