ALERTĂ! Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic! VENIȚI să salvați vieți!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
N-aveți voie să donați dacă locuiți/munciți în Km 4-5 și Poarta 6 ALERTĂ! Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic! VENIȚI să salvați vieți!
Sănătate 07 Septembrie 2017 / 17:11 1877 accesări 0 comentarii

În această perioadă, pe fondul măsurilor restrictive, în contextul confirmării primului caz de infecție cu virus West-Nile la Constanța, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic, locuitorii din Km 4-5 și Poarta 6 având interdicție la donare. Astfel, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine face apel către toate instituţiile sau persoanele care pot mobiliza grupuri de minim 30 persoane, să contacteze unitatea în vederea organizării unei acţiuni de recoltare de sânge adaptată programului agreat de grup, în limita capacităţii instituţiei.

Confirmarea primului caz de infecție cu virus West Nile, la Constanța, a determinat Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS), încă din 30 august, să aplice măsuri suplimentare de asigurare a securităţii transfuzionale, în conformitate cu OMS 1483/2011. Mai exact, donatorii care au domiciliul sau/şi locul de muncă în cartierele Km 4-5 şi Poartă 6 sunt suspendaţi de la donarea de sânge până la 31 octombrie. Așa se face că numărul donatorilor, și așa mic, a scăzut mai mult. Conducerea CRTS roagă restul constănțenilor, indiferent de grupa sanguină, să vină să doneze sânge. ”În această perioadă este nevoie de implicarea autorităţilor locale, a conducerilor instituţilor, organizaţiilor non-guvernamentale pentru a promova acest apel şi a permite angajaţilor să vină să doneze sânge. Facem apel către toate instituţiile sau persoanele care pot mobiliza grupuri de minim 30 persoane, să ne contacteze, în vederea organizării unei acţiuni de recoltare adaptată programului agreat de grup, (în limita capacităţii instituţiei noastre)”, a declarat directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al instituției.

TELEFON/PROGRAM Reamintim programul CRTS și datele de contact. Astfel: Tel: 0341180013; 0241616035; Program donare: în fiecare zi, de luni pînă vineri: 7.30-13.00.

Precizăm că sâmbătă, 16 septebmrie, are loc o recoltă mobilă de sânge la Spitalul Mangalia, între orele 8.30 și 13.30 ( cu prelungirea programului în funcţie de numărul de donatori !)

CINE POATE DONA/BENEFICII! Specialiștii CRTS au anunțat cine poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile. Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime, constituţie) care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inima, etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inima, neurologice, alte boli cronice care ar contraindică donarea de sânge.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minim 500 ml lichide.

Interval minim între 2 donări este de 2 luni, iar numărul maxim de donări/ an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbaţi (în funcţie de evaluarea medicală). Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reşedinţa în oraşul Constanţa, pentru o perioada de o lună.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1823 secunde