Alina Bica, suspendată din magistratură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Băgată la răcoare pentru un dosar de mega-corupție

Alina Bica, suspendată din magistratură

Eveniment 25 Noiembrie 2014 / 00:00 581 accesări

România este zguduită de un mega-scandal de corupție, în care sunt implicați oameni aflați atât în imediata apropiere a actualului șef de stat - Traian Băsescu, cât și în jurul Elenei Udrea. Este vorba de un dosar de despăgubiri în care statul ar fi prejudiciat cu 62 de milioane de euro. De departe, cel mai important personaj implicat în acest dosar (cel puțin până acum) este Alina Bica, nimeni alta decât fosta șefă a DIICOT și cea care a fost fotografiată plimbându-se prin magazine la Paris alături de Udrea. Ca urmare a arestării în dosarul despăgubirilor, Alina Bica a fost suspendată din magistratură. Decizia a fost luată, ieri, de Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Este suspendată din funcția de magistrat procuror până la soluționarea definitivă a cauzei în care e cercetată. În raport de soluție își va relua activitatea. De asemenea Secția pentru procurori a decis continuarea activității Alinei Bica la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unitate de unde a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv decembrie 2004”, a declarat vicepreședintele CSM Gheorghe Muscalu.

RAMIFICAȚII Apropiata Elenei Udrea a fost arestată preventiv pentru abuz în serviciu, fiind suspectată că, în calitatea sa de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) (deținută pe vremea în care era secretar de stat în Ministerul Justiției), ar fi participat la acțiuni ce au avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu aproximativ 260 milioane de lei (61 milioane de euro). În același dosar sunt urmăriți penal alături de Bica deputatul UDMR Marko Attila, expertul evaluator Emil Nuţiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian, care ar fi împărțit ”prada” cu celelalte persoane implicate. Pe scurt, procurorii s-au autosesizat cu privire la faptul că membrii CCSD i-au acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucureşti supraevaluat de la 113.954.741 de lei (valoarea reală) la 377.282.300 de lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). Mai mult, surse judiciare afirmă că Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş (fostul soț al Enei Udrea), pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian. În altă ordine de idei, Oana Vasilescu, fost membru al CCSD din ANRP, a fost reţinută, ieri seară, în dosarul Alinei Bica, privind despăgubirea acordată de această comisie pentru un teren supraevaluat din Capitală. Oana Vasilescu este acuzată de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, asemenea celorlalte persoane care au făcut parte din comisie, printre care fosta şefă DIICOT Alina Bica, arestată în acest dosar.

Elena Hosu va asigura interimatul la DIICOT

După demisia Alinei Bica, cea care va asigura interimatul ca şef al DIICOT este Elena-Giorgiana Hosu, procurorul-șef adjunct al Direcției, sub coordonarea Procurorului General, Tiberiu Nițu. Elena Hosu va asigura interimatul până când ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va propune un nou șef al instituției. Nu este exclus ca acesta să fie chiar Elena Hosu. Surse din rândul procurorilor DIICOT spun că arestarea Alinei Bica a afectat imaginea instituției, chiar dacă faptele acesteia nu au legătură cu perioada în care a condus instituția.



12