Amfiteatru antic de peste un milion de euro, la Histria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prima deplasare în teritoriu a ministrului Culturii, Puiu Haşotti

Amfiteatru antic de peste un milion de euro, la Histria

Eveniment 02 Iulie 2012 / 00:00 932 accesări

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, a efectuat, ieri, prima deplasare în teritoriu - după cum a promis în ziua învestirii sale - în judeţul Constanţa, la Complexul Arheologic Histria, spaţiu special de care îl leagă experienţa de arheolog.

UN GEST SIMBOLIC „Astăzi (n.r. - duminică) fac un gest simbolic: ca ministru al Culturii vin aici, la Histria, şi ca arheolog, ca unul care a călcat demult pe aceste meleaguri. (...) Fac un gest simbolic în calitate de constănţean şi anume intenţionez - şi deja am demarat această acţiune - ca în bugetul de anul viitor sau poate printr-o mică rezervă din acest an, să începem să finanţăm proiectul unui amfiteatru antic”, a spus ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

ETAPE Acesta a vorbit, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc în aer liber, lângă cetatea Histria, şi despre paşii care trebuie făcuţi pentru realizarea investiţiei, care se ridică la peste un milion de euro, idee care datează din anul 2007. „Terenul pe care va fi realizat amfiteatrul a fost trecut la Minister, apoi va trebui să promovăm o hotărâre de guvern pentru a legaliza şi oficializa acest transfer, după care va începe plata proiectului. Sper să se deruleze cât mai rapid analiza şi plata proiectului, pentru a putea începe construcţia amfiteatrului”, a spus ministrul Culturii, care a amintit şi de un parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa. Puiu Haşotti a precizat că nu ştie, deocamdată, cât va dura materializarea acestui proiect: „Acest amfiteatru antic nu va fi gata într-un an, poate nici în doi”.

„Era natural ca ideea unui teatru antic să fie dezvoltată aici, la Istria. Este normal ca turiştilor, pe lângă opţiunea de mare, soare şi distracţie pe litoral, să le oferim şi oportunitatea de a se implica în activităţi de turism cultural. (...) Putem demonstra că un monument istoric poate să genereze încasări, poate aduce un plus de valoare comunităţii care, de-a lungul timpului, s-a dezvoltat în jurul lui”, a spus reprezentantul Groove Hour, Dragoş Paiu, consultant în reconstituirea teatrului antic. Acesta a vorbit şi de evenimente conexe dedicate turiştilor, care vor ajunge cu autocarul la cetatea Histria.

PRIORITĂŢI Puiu Haşotti a spus că prioritare sunt, în România, conservarea şi restaurarea monumentelor deja existente. Acesta a mai anunţat că, în următoarele săptămâni, se va deplasa la Sarmizegetusa, unde este un adevărat „jaf” făcut de cei cu detectoarele de metale, o colecţie mare de kosoni (monede de aur dacice) fiind identificată, de curând, la Chicago.

În ceea ce priveşte restaurarea monumentelor, Haşotti a spus că zilele trecute a avut o discuţie cu o firmă italiană, „poate cea mai importantă companie de conservare şi restaurare monumente de orice tip, nu numai monumente arheologice”.

Alături de ministrul Culturii, Puiu Haşotti, au participat, la conferinţa de presă de la cetatea Histria, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, primarul Istriei, Ioan Herdean, şi directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Gabriel Custurea.

Amfiteatrul în care vor avea loc spectacole de teatru şi de operă va fi amplasat la aproximativ 400 de metri vest de Cetatea Antică Histria şi va avea o suprafaţă de 4.500 mp. Teatrul va avea o capacitate de minim 800 de locuri, dispuse pe 23 de gradene, în semicerc.



12