ANAF începe verificarea producătorilor de pîine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ANAF începe verificarea producătorilor de pîine

Acţiunile de control au în vedere combaterea evaziunii fiscale şi reducerea TVA
Economie 02 August 2007 / 00:00 608 accesări

Guvernul a decis, ieri, ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Inspecţia Muncii şi Autoritatea Sanitar-Veterinară să înceapă acţiunile de control la producătorii de pîine, pentru combaterea evaziunii fiscale, rezultatul verificărilor putînd conduce la reducerea TVA la pîine. \"Rezultatele controlului vor conduce la un calcul care, în final, poate însemna o reaşezare a TVA pentru producătorii de pîine, la un cuantum şi un moment care rămîne să fie stabilite. Din punctul meu de vedere, momentul nu va fi îndepărtat, dar nivelul depinde de Ministerul Finanţelor\", a declarat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

Introducerea unei cote reduse de TVA la pîine a fost enumerată de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, printre posibilele măsuri pentru prevenirea creşterii preţului, ca urmare a reducerii producţiei de grîu, provocată de secetă. Remeş a arătat însă că majorările de preţuri anunţate de firmele de panificaţie nu sînt justificate, pentru că preţul grîului nu este mare comparativ cu anii trecuţi. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că reducerea TVA la pîine va face obiectul unei discuţii între Guvern şi asociaţiile producătorilor, iar o astfel de măsură va trebui să aibă ca rezultat final menţinerea preţului actual al pîinii. Reprezentanţii firmelor de morărit şi panificaţie au apreciat că recolta redusă de grîu din acest an, reprezentînd aprox. jumătate faţă de anul trecut, va determina creşterea preţului pîinii şi produselor de panificaţie, treptat, cu 5-6% pentru început şi cumulat, 30-40%, pînă la sfîrşitul anului. Producţia de grîu şi secară a scăzut la jumătate faţă de 2006, la aprox. 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate după finalizarea recoltării pe o suprafaţă de 91% din terenurile cu aceste culturi.



12