”Putin este parte responsabilă de tragedia siriană”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Saudiții acuză

”Putin este parte responsabilă de tragedia siriană”

Externe 31 Martie 2015 / 00:00 684 accesări

Aplelul președintelui rus, Vladimir Putin, de a se rezolva conflictul din Yemen fără amestec din afară, a fost criticat dur de ministrul saudit de Externe, prințul Saud Al Faisal, la summitul Ligii Arabe în Egipt. Acesta a declarat că ”Putin vorbește despre problemele din Orientul Mijlociu ca și cum Rusia nu ar avea nicio influență asupra acestor probleme. Rușii vorbesc despre tragedia din Siria, în timp ce ei înșiși sunt parte a acestei tragedii, prin înarmarea regimului sirian care luptă împotriva propriului popor”. Cu toate acestea, ministrul de Externe al Arabiei Saudite speră că Putin își va schimba strategia.

            Pe 26 martie, Arabia Saudită a anunțat începutul operațiunilor militare în Yemen, împotriva organizației șiite Huthi. Rebelii au preluat controlul asupra Forțelor Aeriene și l-au obligat să fugă pe președintele Yemenului, sunnitul Abd Rabbo Mansour Hadi. Pentru a contracara forțele sprijinite de Iran ce asediază orașul Aden, unde s-a refugiat președintele yemenit sprijinit de SUA, Arabia Saudită și aliații săi din regiunea Golfului au lansat, joi, operațiuni militare pe scară largă, inclusiv lovituri aeriene în Yemen. Egipt, Iordania, Sudan și Pakistan sunt gata să participe la operațiunile la sol în Yemen, iar Emiratele Arabe Unite trimit deja 30 de avioane de luptă în operațiune, împreună cu încă 15 din Bahrain și Kuweit, 10 din Quatar, câte șase din Iordania și Maroc și trei din Sudan, a anunțat televiziunea al-Arabiya. Cu toate acestea un conflict generalizat în Yemen poate amenința furnizarea globală de petrol. După începerea operațiunilor militare, prețul țițeiului Brent a urcat cu aproape 6%.

            Alunecarea Yemenului spre război civil a făcut ca această țară să devină linia întâi în conflictul dintre Arabia Saudită, în mare parte sunnită, și Iranul șiit, pe care Riadul îl acuză că alimentează conflictele din regiune și din Yemen, prin sprijinul pentru milițiile șiite huthi. Criza riscă acum să devină un război prin interpuși, în condițiile în care Iranul ajută milițiile huthi, iar Arabia Saudită și celelalte monarhii musulmane sunnite din regiune îl sprijină pe președintele Yemenului, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Ambasadorul saudit la Washington, Adel al-Jubeir, a anunțat că țara sa va proteja Guvernul yemenit.



12