”Scutul american antirachetă sporeşte şansele unui conflict nuclear”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Scutul american antirachetă sporeşte şansele unui conflict nuclear”

Externe 04 Iunie 2007 / 00:00 604 accesări

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sîmbătă că planurile americane de instalare a unui sistem de apărare antirachetă în Europa sporesc şansele declanşării unui conflict nuclear. Moscova, care este îngrijorată de planurile americane privind amplasarea unor elemente ale unui scut antirachetă în Polonia şi Cehia, a testat, săptămîna trecută, o nouă rachetă balistică intercontinentală, despre care susţine că poate asigura securitatea ţării în următorii 40 de ani. ”Scutul antirachetă nu face decît să creeze iluzia că eşti protejat, dar posibilitatea declanşării unui conflict nuclear este mai mare”, a declarat Putin pentru revista ”Der Spiegel”, într-un interviu publicat duminică.

SUA susţin că vor să prevină atacuri din partea unor state care încalcă legislaţia internaţională, pe care Occidentul le suspectează că vor să obţină bomba atomică, dar Rusia consideră acest demers o ameninţare+ la adresa securităţii sale. Într-un alt interviu, publicat de cotidianul ”Corriere della Sera”, Putin afirmă că Rusia îşi va îndrepta din nou rachetele spre ţinte din Europa, dacă SUA va instala în centrul Europei scutul antirachetă. Putin a recunoscut că o asemenea decizie a Rusiei riscă să dea startul unei curse a înarmărilor, dar susţine că nu Moscova trebuie făcută responsabilă de acest lucru, ci Washingtonul. Recent, liderul de la Kremlin a precizat că Rusia nu poate să stea cu mîinile încrucişate, în vreme ce SUA amplasează baze în România şi Bulgaria şi elemente ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia.

Locuitorii a trei sate din Cehia, Hvozdany, Tyne şi Zajecov, s-au pronunţat, sîmbătă, în cadrul unor referendumuri locale, împotriva amplasării unei staţii radar în cadrul proiectului american antirachetă, într-o zonă apropiată de cele trei localităţi. Aceste referendumuri nu au totuşi caracter coercitiv din punct de vedere juridic pentru Guvernul ceh. Decizia finală asupra radarului american va fi adoptată de Parlament, cel mai probabil la începutul lui 2008. Cele trei referendumuri au avut loc cu 48 de ore înainte de sosirea la Praga a preşedintelui american, pentru o vizită de două zile. Trei cehi din cinci se opun instalării radarului american, în cadrul scutului antirachetă.



12