Anturaje dubioase pentru preşedinţii Franţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anturaje dubioase pentru preşedinţii Franţei

Externe 05 Aprilie 2013 / 00:00 419 accesări

O percheziţie era în curs, ieri, la biroul şi la domiciliul din Paris al fostului consilier al lui Nicolas Sarkozy, Patrick Buisson, în cazul cunoscut ca al ”sondajelor de la Elysee” privind anchete de opinie comandate de preşedinţie, fără licitaţie. La originea acestui caz se află o primă plângere a Asociaţiei Anticor, pentru favorizare, care a fost depusă în 2010. Ea viza o convenţie comercială semnată în 2007, de fosta directoare de Cabinet a preşedintelui Nicolas Sarkozy, Emmanuelle Mignon, cu societatea de consultanţă Publifact, aparţinând lui Patrick Buisson. În 2009, Curtea de Conturi a denunţat contractul, afirmând că a fost încheiat fără ca vreuna dintre posibilităţile oferite prin codul pieţelor publice pentru respectarea regulilor concurenţei să fie aplicată. După o lungă bătălie procedurală dusă de Anticor, Curtea de Casaţie a autorizat, în decembrie, deschiderea unei anchete judiciare asupra acestui contract. Ancheta a fost extinsă, în ianuarie, la toate sondajele comandate în timpul mandatului de cinci al lui Sarkozy (2007-2012) unui număr de nouă institute diferite, în valoare totală de 9,3 milioane de euro. Investigaţiile vizează eventuale fapte de favorizare, deturnare de fonduri publice, complicitate şi tăinuirea acestor infracţiuni, cu ocazia unor contracte şi înţelegeri încheiate pentru aceste sondaje. Avocatul Anticor Jerome Karsenti a anunţat săptămâna trecută că sondajele comandate de preşedinţie în ultimii doi ani ai mandatului lui Sarkozy nu sunt de găsit la Palatul Elysre, nici în arhive şi nici la serviciul financiar. Patrick Buisson, un fost jurnalist de extremă dreapta, în vârstă de 64 de ani, a refuzat să facă vreun comentariu.

Un apropiat al preşedintelui Francois Hollande, trezorierul campaniei sale prezidenţiale, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, dezvăluie ”Le Monde”, în ediţia de ieri, o informaţie care ar putea slăbi poziţia şefului statului francez, afectat deja de scandalul Cahuzac. Potrivit ”Le Monde”, Jean-Jacques Augier, în vârstă de 59 de ani, un fost inspector la Finanţe şi un om de afaceri discret, care a fost trezorierul lui Hollande în timpul campaniei prezidenţiale din 2012, este acţionar la două societăţi offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar Eurane. Aceste dezvăluiri fac parte dintr-o lungă investigaţie asupra serviciilor de tip offshore în lume. În total, 36 de publicaţii din lume au avut acces, cu ajutorul unui consorţiu independent de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington, la o scurgere majoră de informaţii provenind de la două societăţi ce oferă servicii de tip offshore, şi anume una cu sediul în Singapore, cealaltă din British Virgin Islands. Contactat de cotidian, Augier a confirmat că a constituit, în 2005 şi 2008-2009, două entităţi offshore în Insuele Cayman, un paradis fiscal în Caraibi, sub suveranitate britanică, la solicitarea unor parteneri de afaceri. ”Nimic nu este ilegal”, a declarat Augier pentru ”Le Monde”, adăugând că nu are nici cont bancar personal deschis în Cayman, nici investiţii personale directe în acest teritoriu. Augier afirmă, de asemenea, că şeful statului francez nu este la curent cu afacerile sale.

Aceste dezvăluiri ar putea să îl stânjenească şi mai mult pe preşedintele socialist francez Francois Hollande, antrenat într-un scandal de fraudă fiscală vizându-l pe fostul ministru pentru Buget, Jerome Cahuzac. ”Chiar dacă aceste operaţiuni sunt legale, era, oare, nevoie ca un inspector la Finanţe, membru al unuia dintre corpurile importante în stat şi purtător al unor valori ale Republicii, să participe la asemenea montaje, cauţionând astfel opacitatea financiară a teritoriilor offshore”, se întreabă ”Le Monde”.



12