Arheologul George Neagu a încetat din viaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La 31 de ani

Arheologul George Neagu a încetat din viaţă

Cultură 30 Decembrie 2011 / 00:00 3006 accesări

La începutul lunii octombrie împlinise 31 de ani. Avea înainte o viaţă întreagă şi multe, multe planuri, dar inima a încetat să-i mai bată pe 28 decembrie. În urma sa, muzeograful George Neagu, fost angajat al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi colaborator al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, a lăsat lacrimi de durere, de neputinţă şi multe visuri neîmplinite. Din nefericire, miercuri dimineaţă, medicii de la Spitalul Municipal Mangalia nu au mai putut să facă nimic pentru tânărul care fusese adus cu ambulanţa de la locuinţa sa din Negru Vodă şi care a făcut... infarct.

Înmormântarea, la care vor fi prezenţi şi foştii săi colegi de la MINAC, are loc astăzi, de la ora 13.00, în cimitirul din localitatea Negru Vodă. Colectivul muzeului constănţean îşi exprimă profunda durere: „Moartea e nedreaptă! Te-a obligat să pleci cu ea în floarea vârstei, când aveai planuri cât pentru o viaţă! Dumnezeu să te ierte, George Neagu! Colegii şi prietenii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa sunt alături de familia Neagu!”.

„UN COLEG BUN, UN FOARTE BUN ARHEOLOG” La aflarea şocantei veşti, colegii de la muzeul constănţean au rămas fără cuvinte. Arheologul Cătălin Dobrinescu, care i-a îndrumat paşii lui George Neagu pe şantierul arheologic de la Capidava, îşi aminteşte că s-a întâlnit cu fostul său coleg în urmă cu două săptămâni şi niciun semn nu-i anunţa sfârşitul prematur. Dimpotrivă. George Neagu avea o condiţie fizică excelentă, nu fuma, ba chiar se şi lăsase de băut cafea.

„George Neagu era un coleg bun, un foarte bun arheolog, un om integru, cu caracter puternic. E o pierdere foarte mare pentru toţi colegii care l-au cunoscut şi l-au apreciat”, a spus Cătălin Dobrinescu.

„Flexibilitatea în gândire şi cultura arheologică solidă pe care şi-a însuşit-o prin activităţile didactice universitare, dar şi prin participarea la săpăturile arheologice organizate în aşezări şi necropole din perioade istorice diferite, constituie suficiente garanţii pentru o activitate ştiinţifică viitoare, indiferent de specializarea aleasă”, spunea, la un moment dat, cercetătorul MINAC, dr. Valentina Voinea, din echipa căreia făcuse parte George Neagu, în cadrul săpăturilor de pe şantierul de la Cheia.

Activitate profesională

Absolvent al specializării Istorie-Arheologie din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius”, George Neagu era doctorand al aceleiaşi instituţii, conducător ştiinţific fiindu-i prof. univ. dr. Petre Roman. La MINAC a fost angajat până în septembrie 2010, când şi-a dat demisia din cauza reducerii substanţiale a salariilor. După ce a încercat să se reabiliteze financiar, lucrând ca ospătar în Spania, George Neagu reuşise să se reîntoarcă la marea lui dragoste, arheologia, lucrând pentru Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”. În luna ianuarie, tânărul urma să lucreze la tronsonul Medgidia-Cernavodă al Autostrăzii A2. George Neagu a fost fondator şi preşedinte al Sindicatului Lucrătorilor din Muzee „Ovidius” Constanţa, dând o mână de ajutor la înfiinţarea Sindicatului Muzeului de Istorie Naţională a României.



12