Armonia şi Madrigal participă la „Olimpiada corurilor” din Riga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzica românească, în Capitala Culturală a Europei

Armonia şi Madrigal participă la „Olimpiada corurilor” din Riga

Cultură 10 Iulie 2014 / 00:00 611 accesări

Corala bărbătească ortodoxă Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului şi Corul Naţional de Cameră Madrigal participă, în perioada 9 -19 iulie, la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului World Choir Games, care va avea loc în capitala Letoniei, Riga. Cunoscut şi ca „Olimpiada corurilor“, organizat o dată la doi ani, World Choir Games este cel mai important concurs mondial în domeniu. La ediţia din acest an s-au înscris peste 350 de ansambluri corale.

PERFORMANŢE DE AUR ŞI ARGINT În 2012, cea de-a VII-a ediţie a World Choir Games s-a desfăşurat tot în luna iulie, la Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii, cu participarea a peste 350 de ansambluri corale, din 64 de ţări şi 27 de state americane. De la marea competiţie de peste ocean, Armonia a adus României şi Constanţei două mari premii ale olimpiadei: medaliile de aur, la secţiunile Folclor şi Muzica religiilor. Un an mai târziu, în 2013, Armonia a mai obţinut o performanţă la un concurs de anvergură europeană, de această dată. Astfel, corala ortodoxă s-a întors de la Campionatul European al Corurilor, desfăşurat în luna iulie, la Graz, în Austria. Din Graz, Armonia a venit acasă cu patru mari distincţii: Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc, precum şi o medalie de argint la secţiunea Muzică sacră.

Corala bărbătească Armonia a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a intrat sub oblăduirea Arhiepiscopiei Tomisului. Ansamblul are un repertoriu diversificat, abordând deopotrivă piese religioase, folclor românesc şi internaţional, colinde tradiţionale româneşti şi străine, piese din repertoriul clasic universal. Armonia este dirijată de arhidiaconul Iulian Dumitru şi este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”.

„MADRIGALUL ÎN CONSTELAŢIA UNESCO” Înfiinţat în 1963, sub bagheta dirijorului Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ a devenit, în cele cinci decenii de existenţă, un reper în peisajul muzical românesc şi internaţional. Istoria formaţiei include peste 4.000 de concerte, sute de turnee, participarea, începând din 1964, la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu“, 40 de CD-uri înregistrate, numeroase premii şi distincţii. Cu prilejul concertului de la Riga, Capitala Culturală Europeană din acest an, va fi lansat filmul documentar artistic „Madrigalul în constelaţia UNESCO”, semnat de Laurenţiu Damian. Filmul prezintă în 55 de minute celebra formaţie corală în decorul edificiilor protejate de UNESCO pe teritoriul României.

Participarea celor două coruri în Riga se desfăşoară cu susţinerea Institutului Cultural Român.



12