Aşa preveniţi hepatita A!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educaţie medicală pentru sănătate

Aşa preveniţi hepatita A!

Eveniment 21 Octombrie 2013 / 00:00 1084 accesări

Hepatita, aşa-numita boală a mâinilor murdare, a afectat, şi la nivelul judeţului nostru, un număr mare de persoane, în special copii preşcolari şi şcolari. Cum riscul răspândirii bolii în colectivitate este mare, iar toamna este sezonul bolii, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) vin cu o serie de informaţii, dar şi recomandări. Hepatita A este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă, cel mai frecvent, rezultatul unei infecţii virale A, B, C, D, E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ Constanţa, dr. Loti Popescu, spune că hepatita virală A este o afecţiune hepatică ce poate degenera în boli grave. „Epidemiile sunt obişnuit întâlnite în colectivităţi, zone insalubre. Evoluţia epidemiologică este de obicei lentă, cuprinzând zone întinse, şi durează mai multe luni. Grupurile specifice de risc sunt: copiii din comunităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, instituţii de îngrijire), adulţii care trăiesc în aglomeraţii cu sanitaţie precară”, potrivit unui comunicat al DSPJ, semnat de dr. Loti Popescu.

CELE MAI EFICIENTE METODE DE PREVENIRE SUNT: SALUBRIZAREA ÎMBUNĂTĂŢITĂ, IGIENA PERSONALĂ RIGUROASĂ ŞI UN STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS.

FACTORII FAVORIZANTI Dintre factorii favorizanţi menţionaţi de dr. Popescu, precizăm: igiena defectuoasă (mâini nespălate); contactul direct cu persoana infectată; folosirea de obiecte contaminate (veselă, pahare etc); apa şi alimente contaminate; WC-uri publice nedezinfectate corespunzător; înotul în bazine insuficient clorinate. Calea de transmitere este fecal-orală.

CUM SE MANIFESTĂ BOALA? Manifestările bolii apar la 14 - 42 de zile de la contactul infectant. De asemenea, apar: disconfort, oboseală, somnolenţă, pielea se colorează în galben (icter), dispare pofta de mâncare, greaţă, ameţeli, vărsături, stare de rău general, scaunele se decolorează (albicioase), urina se colorează în roşu-brun (culoarea berii).

CUM PREVENIM BOALA? Dr. Loti Popescu spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare, după un consult la medicul de familie şi la recomandarea acestuia. De asemenea, ea poate fi prevenită prin spălarea pe mâini ori de câte ori este nevoie, folosirea de obiecte de igienă personală sau de unică folosinţă (pahare, veselă - acestea nu se împrumută), consumul de apă numai din surse autorizate, depozitarea gunoiului în locuri special amenajate.

DACĂ NE-AM ÎMBOLNĂVIT... Dacă totuşi ne-am îmbolnăvit, prezentarea la medicul de familie, în vederea stabilirii diagnosticului pentru internare la Spitalul de Boli Infecţioase, este esenţială. Totodată, se recomandă respectarea regimului de viaţă impus (repaus, odihnă, alimentaţie sănătoasă pentru refacerea ficatului).

Reamintim că într-o lună şi jumătate, între 1.09 şi 15.10.2013, medicii DSPJ Constanţa au înregistrat o creştere a morbidităţii prin hepatita acută virală tip A. În Medgidia şi Constanţa, numărul de îmbolnăviri a depăşit, în perioada menţionată, 60. În Medgidia au fost confirmate 41 de îmbolnăviri în colectivităţi de şcolari şi preşcolari, dintre care 32 de cazuri în 12 şcoli şi grădiniţe: Şcoala „Constantin Brâncuşi“ - cinci cazuri; Şcoala „I.L. Caragiale“ - un caz; Şcoala „Mihail Sadoveanu“ - opt cazuri; Şcoala „M. Dragomirescu“ - trei cazuri; Şcoala „Spiru Haret“ - trei cazuri; Şcoala „N. Grigorescu“ - două cazuri; Colegiul Tehnic „N. Titulescu“ - un caz; Grădiniţa nr. 1 bilingvă - trei cazuri; Grădiniţa nr. 3 - două cazuri; Grădiniţa nr. 8 - un caz; Grădiniţa nr. 9 - două cazuri; Grădiniţa nr. 12 - un caz. La Constanţa au fost semnalate 23 de îmbolnăviri în colectivităţi de studenţi, şcolari şi preşcolari. „Populaţia nu trebuie să se alarmeze, nu putem vorbi de o epidemie, însă trebuie respectate cu stricteţe toate indicaţiile specialiştilor pentru ca boala să nu se răspândească”, declara, zilele trecute, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina.

Precizăm că, la Constanţa, vârful epidemic a fost atins în 2005, când au fost înregistrate 322 de cazuri. De asemenea, în 2006 au fost semnalate 312 cazuri, iar în 2012 au fost înregistrate 149. Până în prezent, la nivelul judeţului, numărul îmbolnăvirilor nu depăşeşte 120.



12