Asigurarea obligatorie a locuinţelor, începînd de anul viitor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, începînd de anul viitor

Economie 31 August 2006 / 00:00 2034 accesări

Populaţia şi firmele vor fi obligate, începînd cu 1 ianuarie 2007, să-şi asigure locuinţele, primele de asigurare fiind cuprinse între 10 şi 20 euro, iar valoarea asigurată de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei, potrivit unui proiect de lege iniţiat de MAI. Persoanele fizice care beneficiază de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta fiind suportată din bugetele autorităţilor locale, se arată în proiectul de lege iniţiat de Ministerul Adiministraţiei şi Internelor (MAI). Pentru locuinţele aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, obligaţia încheierii contractelor de asigurare revine persoanelor sau autorităţilor desemnate să le administreze. Sînt exceptate de la obligativitatea încheierii contractelor de asigurare locuinţele de intervenţie şi cele de necesitate. În cazul locuinţelor care fac obiectul unui contract de leasing, locatorului îi revine sarcina de a achita prima de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure de pămînt, alunecări de teren sau inundaţii). Pentru construcţiile cu destinaţie de locuinţă aflate în coproprietate va fi încheiat un singur contract de asigurare obligatorie, indiferent de numărul coproprietarilor. În acest caz, va fia achitată o singură primă de asigurare, iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoană coasigurată, va fi stabilit în raport de cota parte din coproprietate care revine persoanei respective.

În cazul condominiilor în care sînt cel puţin patru apartamente, spaţiile şi utilităţile fiind în proprietate indiviză comună, asociaţia de proprietari poate contracta o singură asigurare obligatorie pentru întreaga clădire, caz în care se emite o singură poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), dacă toţi proprietarii acceptă această alternativă. Persoanele fizice şi juridice nu vor fi obligate să încheie contract de asigurare pentru dependinţele care nu alcătuiesc un corp comun cu locuinţa, şi nici pentru bunurile din interiorul acesteia. Pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi înfiinţată, pînă la data de 30 septembrie 2006, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe acţiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe. Proprietarii locuinţelor vor putea încheia contracte de asigurare numai cu firmele de asigurări autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care fac parte din PAID şi care sînt acreditate să încheie astfel de contracte.

Amenzi de pînă la 500 de lei pentru neasigurarea locuinţei

Valoarea asigurării obligatorie este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro pentru locuinţele cu structura din beton armat ori metal, sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, şi a sumei de 10.000 euro pentru construcţiile cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Valoarea anuală minimă a primei de asigurare va fi de 10 euro pentru locuinţele din lemn sau chirpici şi de 20 euro pentru casele construite din cărămidă. Aceste sume pot fi modificate în funcţie de evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară, de evoluţia structurii imobiliare, a ratei inflaţiei şi a frecvenţei producerii dezastrelor naturale pentru care se încheie un contract de asigurare. Pentru persoanele care au deja încheiate contracte de asigurare a locuinţei cu respectarea riscurilor minime şi la valoarea minimă anuală a primei de 10 euro, respectiv 20 de euro, proiectul de lege prevede obligativitatea acestora de a încheia un nou contract cu o firmă autorizată, în termen de 5 zile de la expirarea valabilităţii contractului existent.

Autorităţile locale vor fi obligate să comunice PAID lista tuturor locuinţelor, inclusiv cele cu destinaţie de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză. PAID are obligaţia de a înştiinţa autorităţiile locale, prin transmiterea către primari a unei liste cu proprietarii care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei de asigurare datorată de fiecare. La rîndul său, primarul, prin compartimentul de specialitate al acestuia, va trimite, în 24 de ore de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare cu confirmare de primire către peroanele care nu au încheiat contracte de asigurare. În cazul dezastrelor, persoanele care au asigurate locuinţele vor beneficia de plata despăgubirilor în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii dosarului de daună. Pentru neplata la termen a despăgubirilor vor fi calculate penalităţi care se plătesc proprietarului. În 2007, proprietarii vor fi obligaţi să încheie contractele de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale pînă la 31 martie. Persoanele fizice şi juridice care nu-şi vor asigura locuinţa vor fi sancţionate cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei. La rîndul lor, firmele de asigurări care vor refuza să încheie astfel de contracte vor fi sancţionate cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.



12