Astăzi, cod galben de caniculă şi disconfort termic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie!

Astăzi, cod galben de caniculă şi disconfort termic

Eveniment 14 August 2014 / 00:00 817 accesări

Aşa cum anunţa încă de marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de caniculă, valabilă ieri şi astăzi, în toate judeţele ţării fiind anunţate temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade şi un indice de temperatură-umezeală (ITU) care va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Reamintim că temperatura este măsurată de către angajaţii ANM la umbră şi, de aceea, în marile aglomerări urbane, trebuie să adăugaţi 5,6 grade Celsius peste ceea ce vă spun meteorologii. Potrivit avertizării, vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat.

DSP S-A ALĂTURAT CAMPANIEI ANTI-CANICULĂ DEMARATĂ DE RAJA Începând de pe 12 august 2014, SC RAJA SA a reluat campania de într-ajutorare a cetăţenilor judeţului. „Astfel, în fiecare zi, în intervalul 09,00 – 19,00 prin mai multe puncte de distribuție apă potabilă, societatea noastră vine în sprijinul celor afectați de temperaturile ridicate. Cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanța, începând de astăzi (ieri - n.r.), în toate corturile anti-caniculă amplasate de RAJA, există personal medical specializat. Cadrele sanitare asigură asistența medicală primară, prin măsurarea tensiunii și informarea cetățenilor cu măsurile de prevenție necesare în această perioadă caniculară, pentru sănătatea populației”, au de4clarat reprezentanţi ai Biroului de Presă al RAJA.

UNDE SE AFLĂ AMPLASATE CORTURILE ANTI-CANICULĂ În total, în municipiul Constanța au fost montate șapte corturi anti-caniculă: b-dul Al. Lăpușneanu - stația de autobuz din fața City Park Mall; str. Mircea cel Bătrân în zona ITM; str. Traian - în zona zona Curții de Apel Constanţa; b-dul Tomis în zona oficiului postal din Tomis III; b-dul Mamaia - stația de autobuz de la Delfinariu, zona Gării CFR Constanța în stația de autobuz și Piațeta Cazinou din stațiunea Mamaia. Corturi anti-caniculă au fost montate și la Năvodari, Medgidia, Cernavodă, Eforie Nord, Eforie Sud și Mangalia.

RECOMANDĂRI DE LA POLIŢIE Polițiștii de la Rutieră le recomandă tuturor conducătorilor auto să fie extrem de atenți în trafic, în această perioadă în care temperaturile sunt foarte ridicate. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, pentru a preîntâmpina producerea unor accidente rutiere, șoferii sunt sfătuiți să folosească sistemele de climatizare, să consume lichide pentru a nu se deshidrata și să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. „Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan. Atenţie la maşinile cu gabarit depăşit, utilajele folosite pentru reabilitarea părţii carosabile, biciclişti, dar şi copii“, se mai arată în comunicatul citat.

OBLIGAŢII PENTRU FIRME Angajatorii trebuie să reducă activităţile în aer liber în zilele caniculare, să le asigure salariaţilor câte doi-patru litri de apă de băut pe zi şi echipament de protecţie, duşuri, precum şi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, atenţionează Ministerul Sănătăţii (MS). Sectoarele de activitate economică vizate sunt cele în care salariaţii lucrează în aer liber, respectiv construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi, sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, aşa cum este cazul industriei textile, a industriei metalurgice sau al brutăriilor. "Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite", arată MS, într-un comunicat de presă.

CE TREBUIE SĂ ȘTIE POPULAȚIA Specialiștii MS recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, ochelari de soare. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. ”Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, potrivit MS.



12