Atacarea Iranului ar fi un dezastru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atacarea Iranului ar fi un dezastru

Externe 06 Februarie 2007 / 00:00 653 accesări

Iranul a instalat două cascade a cîte 164 de centrifuge la complexul nuclear subteran de la Natanz, punînd astfel bazele unui proces de îmbogăţire a uraniului la scară industrială pentru obţinerea de combustibil atomic. Informaţia a fost dată publicităţii luni de surse diplomatice europene. Cascadele instalate urmează să fie testate pe termen scurt, fără să fie alimentate cu uraniu, substanţa radioactivă urmînd să fie introdusă pentru procesare doar în cazul în care testele sînt pozitive. Iranul a încheiat pregătirile pentru lansarea complexului subteran în ultimele săptămîni.

Chiar dacă punerea în funcţiune a cascadelor duce la escaladarea tensiunilor dintre Iran şi comunitatea internaţională, care a impus o serie de sancţiuni regimului de la Teheran pentru a-l determina să suspende activitatea sa nucleară, diplomaţii occidentali vor avea ocazia să viziteze obiectivele nucleare ale Iranului. Şeful programului nuclear iranian a adresat invitaţia provocatoare, luni, la puţin timp după vizita efectuată de şapte diplomaţi ai ţărilor nealiniate la centrala nucleară de la Ispahan, iniţiativă apreciată drept o încercare a oficialilor de la Teheran de a demonstra că nu au nimic de ascuns, în pofida escaladării crizei privind programul nuclear.

Statele Unite şi Israelul şi-au intensificat criticile la adresa Iranului în ultimele săptămîni, declanşînd speculaţii referitoare la un posibil atac asupra Republicii Islamice. Administraţia de la Washington a trimis un al doilea portavion spre Golful Persic, operaţiune percepută ca fiind îngrijorătoare de către Iran. O astfel de perspectivă a fost calificată drept un dezastru, în raportul comun a 15 organizaţii neguvernamentale, inclusiv Centrul pentru Politică Externă, Oxfam şi Consiliul Musulmanilor Britanici. Un atac asupra Iranului ar determina, printre altele, consolidarea ambiţiilor sale nucleare, subminarea speranţelor pentru stabilizarea Irakului şi punerea în pericol a creşterii economice mondiale prin creşterea preţului petrolului. Printre consecinţele involuntare se numără radicalizarea extremiştilor din politica iraniană şi zădărnicierea şanselor de reformă. Acestea ar putea, de asemenea, inspira atentate teroriste în ţările occidentale.



12