Autorităţile sîrbe şi kosovare, din nou pe poziţii diferite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile sîrbe şi kosovare, din nou pe poziţii diferite

Externe 07 Februarie 2007 / 00:00 615 accesări

Echipa de negociatori din Kosovo a anunţat că va participa la discuţiile privind viitorul provinciei, mediate de Naţiunile Unite, ce se vor desfăşura luna aceasta, la Viena. Preşedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, care conduce echipa de negociatori, a răspuns pozitiv cererii emisarului special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari. Liderii kosovari au aprobat planul privind statutul provinciei, însă oficialii de la Belgrad l-au respins fără a înlătura totuşi eventualitatea unor noi discuţii.

Redefinirea statutului provinciei sîrbe riscă însă să fie primul pas spre schimbări nedorite pe hărţile politice ale lumii. Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, sprijină menţinerea provinciei cu un statut de largă autonomie sub controlul oficialilor de la Belgrad. O decizie arbitrară acestui punct de vedere ar soluţiona însă în favoarea Rusiei "conflictele îngheţate" de pe teritoriul Republicii Moldova, Gruziei şi Azerbaidjanului. Statele Unite, alături de Uniunea Europeană sprijină independenţa provinciei, şi-a anunţat disponibilitatea de a menţine legătura cu Moscova privind statutul Kosovo. Frank G. Wisner, reprezentantul special al Statelor Unite la negocierile privind statutul Kosovo, a efectuat, marţi, o vizită la Belgrad, unde s-a întîlnit cu preşedintele sîrb, Boris Tadic. Cu această ocazie, autorităţile sîrbe au exclus posibilitatea participării la noi discuţii privind statutul provinciei Kosovo, înainte de reunirea noului Parlament de la Belgrad, ales în urma scrutinului legislativ din luna ianuarie. Această decizie a fost luată după o reuniune a liderilor principalelor formaţiuni politice sîrbe, convocaţi la inţiativa preşedintelui Tadic. Astfel, echipa de negociatori sîrbi privind statutul provinciei Kosovo, constituită înaintea alegerilor legislative, nu mai are mandat pentru a demara noi discuţii, pînă la preluarea funcţiei de către noul Parlament.

Deşi nu se foloseşte de termenul de independenţă, planul emisarului special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, a fost interpretat de autorităţile de la Belgrad şi Pristina ca favorizînd o formă de suveranitate a provinciei Kosovo.



12