Beneficiarii fondurilor UE vor primi banii de la o instituţie a administraţiei centrale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Beneficiarii fondurilor UE vor primi banii de la o instituţie a administraţiei centrale

Administrație 15 Ianuarie 2007 / 00:00 609 accesări

Beneficiarii de fonduri europene pentru transport şi mediu vor primi banii direct de la Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP) din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar decontarea pentru alte tipuri de programe va fi efectuată prin Autorităţile de Management din cadrul ministerelor. Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de MFP, privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinanţării şi a cofinanţării alocate de la bugetul de stat în bugetul instituţiilor implicate în gestionarea instrumentelor structurale şi utilizarea acestora. Pentru programele de transport şi mediu, Autoritatea din cadrul MFP va transfera fondurile direct către beneficiari. Pentru celelalte programe, fondurile vor ajunge la beneficiari indirect, prin intermediul unităţilor de plată de pe lîngă Autorităţile de Management, prin conturi deschise la instituţii financiar-bancare şi trezoreria statului, potrivit proiectului de act normativ.

Sumele aferente contribuţiei naţionale pentru fiecare program operaţional vor fi incluse în bugetul MFP, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale şi bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autorităţi de Management. Bugetul MFP va include sumele reprezentînd cofinanţare publică din fonduri de la bugetul de stat, sumele necesare asigurării prefinanţării, precum şi cele pentru continuarea finanţării proiectelor în cadrul programelor operaţionale, în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor comunitare. Prefinanţarea reprezintă sumele necesare achitării obligaţiilor către contractori în stadiul iniţial al proiectelor, iar cofinanţarea este contribuţia locală, publică sau privată, la acoperirea cheltuielilor eligibile ale proiectelor cu finanţare europeană. Sumele necesare finanţării cheltuielilor aferente transferului de fonduri din conturile MFP în conturile beneficiarilor sau Unităţilor de Plată vor fi, de asemenea, incluse în bugetul Finanţelor.

În bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv operatorilor economici de subordonare locală, în calitate de beneficiari, vor fi incluse sumele necesare asigurării cofinanţării locale, finanţării cheltuielilor neeligibile aferente implementării proiectelor proprii. Sumele necesare prefinanţării sau cofinanţării direcţiilor prioritare de asistenţă tehnică din cadrul programelor operaţionale şi finanţării cheltuielilor neeligibile vor figura în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autorităţi de Management, ca şi sumele aferente achitării unor debite datorate bugetului UE pentru neglijenţe şi nereguli, inclusiv a majorărilor de întîrziere ca urmare a nerecuperării la timp de la beneficiari. Propunerile de credite bugetare necesare asigurării sumelor menţionate vor fi stabilite pe baza proiectelor aprobate şi/sau a estimării cuantumurilor proiectelor ce urmează a se aproba, conform tabelelor financiare cuprinse în programele operaţionale aprobate. MFP va fi autorizat să repartizeze şi să introducă în bugetele ordonatorilor principali de credite modificările determinate de utilizarea sumelor de cofinanţare şi prefinanţare, precum şi să efectueze plăţi din acestea.

Fondurile necheltuite pot fi redistribuite la solicitarea autorităţilor locale

Creditele bugetare aprobate şi neutilizate ca urmare a neaprobării proiectelor vor fi redistribuite, la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale, pe bază de justificări temeinic fundamentate. Sumele alocate de la bugetul de stat pentru prefinanţarea instrumentelor structurale vor fi recuperate pînă la finalizarea proiectului. Totodată, prefinanţarea va fi restituită bugetului din care a fost acordată, dacă beneficiarul nu prezintă în termen de şase luni sau un alt termen prevăzut în contract, nicio justificare privind achiziţionarea de bunuri, servicii sau executarea de lucrări. ACP este responsabilă de certificarea sumelor cuprinse în declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) şi de primirea fondurilor transferate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, că primele licitaţii pentru contractarea fondurilor postaderare vor avea loc după aprobarea Programelor Operaţionale, cel mai devreme în luna iunie sau iulie 2007, valoarea plăţilor urmînd să fie de 5-7 miliarde de euro anual. România a depus la CE aceste programe, care trebuie să primească aprobarea experţilor europeni, iar apoi vor fi elaborate ghidurile de aplicare pe baza cărora se întocmesc cererile de proiect. CE a alocat României pentru 2007 fonduri de pînă la 1,3 - 1,4 miliarde euro, fondurile europene prevăzute pentru România în următorii şapte ani fiind de circa 30 miliarde de euro.



12