Bucătari din toată ţara s-au întrecut la proba „Preparatelor culinare reci”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prima zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber

Bucătari din toată ţara s-au întrecut la proba „Preparatelor culinare reci”

Eveniment 28 Iunie 2008 / 00:00 486 accesări

În acest weekend, hotelul Flora din staţiunea Mamaia este gazda Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, cel mai mare eveniment de gastronomie din ţară, care a ajuns la cea de-a doua etapă. Evenimentul a luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), iar printre co-organizatori se numără Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa şi Hotelul Flora. Preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), Iulia Drăguţ şi coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Radu Zărnescu - secretar general al A.C.E.E.A, au susţinut, ieri după-amiaza, la hotelul Flora o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre structura primei zile de concurs. Ieri, în prima zi a competiţiei, au participat şapte echipe din întreaga ţară, care au demonstrat atît juriului, cît şi publicului că preparatele culinare pot deveni adevărate… opere de artă. Prima probă a concursului a fost cea a „Preparatelor culinare reci”, cele patru secţiuni ale primei zile fiind: aperitive, dulciuri, creaţie, meniu alternativ. După o întreagă zi în care publicul estival a putut urmări cum se pot prepara diverse mîncăruri, juriul a deliberat: cupa primei zile de concurs a ajuns la echipa Cabanei „Vînătorul” din Predeal, în timp ce cîştigătorul cupei „Silvian” este George Cătanu, de la restaurantul „Crazy” din Constanţa.

De departe, una dintre cele mai interesante secţiuni ale primei zile a fost cea dedicată dulciurilor, echipa Neptun pregătind o prăjitură în formă de stîncă de mare, din ciocolată şi fructe. O altă „creaţie” inedită a fost cea a echipei Maeştrilor Jarului, care a creat un Turn Babel din fructe. Participanţii la competiţie s-au întrecut pe ei înşişi în preparatele culinare pe care le-au creat sub privirile audienţei şi ale membrilor juriului. Mai mult, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), Iulia Drăguţ, a lăudat dulciurile care se pregătesc în Dobrogea. „Prima zi a competiţiei a decurs bine, singura problemă a fost întîrzierea cîtorva concurenţi, din cauza unor probleme în trafic, în rest, totul a fost în limitele competiţiei. Deşi nu sînt specialist, din spusele membrilor juriului, am înţeles că s-au prezentat foarte bine toţi concurenţii de astăzi”, a declarat . coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Radu Zărnescu - secretar general al A.C.E.E.A. La rîndul său, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), Iulia Drăguţ, a adăugat: „Cupa Silvian îşi propune să descopere noi talente. Domnul Silvian îşi doreşte ca această cupă să încurajeze gosppodinele să se înscrie în competiţii de acest gen”.

Marele Trofeu va fi decernat la încheierea campionatului, la Braşov, concurentului care a acumulat cele mai multe puncte, de-a lungul celor trei etape care se desfăşoară în 2008. Din juriul care va desemna cîştigătorii acestei ediţii fac parte: Robert Rainford, celebra gazdă a emisiunii „Licence to grill”, Dumitru Burtea - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, maeştri şi specialişti emeriţi în arta culinară, dar şi o serie de personalităţi media şi specialişti în domeniul artei culinare. La sfîrşitul concursului, juriul va acorda atît cupa fiecărei clase, dar şi premii pentru locurile I, II şi III, în cadrul fiecărei secţiuni din cele două clase.

În afara concursului, spectatorii se vor bucura de un program care include show-urile unor DJ din Marea Britanie, dar şi dansuri şi cîntece tradiţionale maramureşene, piese de teatru de păpuşi, spectacole de mimă şi pantomimă.

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber va continua şi astăzi, pe terasa hotelului Flora, cu cea de-a doua probă, „Mîncăruri gătite în aer liber”.



12