Cadrele didactice ar putea ieși la pensie mai devreme cu trei ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cadrele didactice ar putea ieși la pensie mai devreme cu trei ani

Educație 09 Iulie 2016 / 12:15 690 accesări

Cadrele didactice ar putea ieși la pensie cu 3 ani mai devreme, la cerere, prevede un proiect de lege, deoarece există dascăli care "nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare".

”Pe de o parte, există angajați care doresc pensionarea, la cerere, pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor. Pe de cealaltă parte, există cadre didactice care demonstrează competență și după împlinirea vârstei de pensionare. Acestora, legea le permite să rămână titular în sistemul de învățământ încă 3 ani peste vârsta standard de pensionare”, se arată în expunerea de motive care însoțește un proiect de lege inițiat de un grup de senatori PSD.

Inițiatorii, printre care senatorii PSD Marian Pop, Ecaterina Andronescu și Mihai Fifor, susţin că propunerea este întemeiată deoarece echilibrează balanța.

”Dacă legea permite activitatea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită și pensionarea acelor angajați care consideră că nu mai sunt apți de rezultate în învățământ, tot cu 3 ani anterior vârstei de pensionare”, se mai arată în expunerea de motive.

Condiția prevăzută în propunere este vechimea în învățământ - 25 de ani pentru femei, respectiv 30 de ani pentru bărbați.

Senatul este cameră decizională.12