Cadrele didactice boicotează începerea anului şcolar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dacă în campania electorală Alianţa “Dreptate şi Adevăr” considera învăţămîntul ca sector defavorizat promiţînd cadrelor didactice condiţii mai bune şi venituri decente, după ce s-a văzut la putere, îi poartă pe dascăli cu vorba de aproape un an. Promisiunile au fost uitate, ba mai mult, chiar şi acordul semnat de Guvern cu profesorii a fost încălcat în mod sistematic, aducîndu-i pe profesori la un pas de a îngheţa anul şcolar 2005-2006 prin neprezentarea la examenele naţionale. Acum se pare că elevii şi studenţii vor avea o vacanţă prelungită pe termen nelimitat pentru că sindicatele din învăţămînt se pregătesc să iasă în stradă, iar cadrele didactice vor să boicoteze începerea noului an şcolar prin neprezentarea la cursuri. Peste 200 de profesori constănţeni se vor alătura la protestele de stradă care sînt programate pentru jumătatea lunii septembrie.

Cadrele didactice boicotează începerea anului şcolar

Eveniment 01 Septembrie 2006 / 00:00 1198 accesări

Biroul Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), întrunit în şedinţă în data de 30 august 2006, a analizat modul în care Guvernul României şi-a respectat obligaţiile asumate prin Acordul din 28 noiembrie 2005, semnat cu sindicatele din învăţămînt, după o grevă care a ţinut trei săptămîni. Sindicaliştii au atras atenţia Executivului în mai multe rînduri că nu respectă Acordul, ba chiar au intenţionat să îngheţe anul şcolar 2005-2006 prin neprezentarea la examenele naţionale însă, nu au văzut nicio intenţie a Guvernului de a se achita de obligaţii, după cum susţin liderii federaţiilor sindicale. În aceste condiţii, Biroul Operativ al FSLI a hotărît boicotarea începutului de an şcolar prin neparticiparea cadrelor didactice la deschiderea acestuia, organizarea unui mare miting de protest în Bucureşti în data de 15 septembrie 2006, miting la care vor participa membrii de sindicat din toate judeţele ţării. Următoarea acţiune programată este pichetarea sediului Guvernului României, începînd cu data de 18 septembrie 2006. Potrivit unui comunicat de presă, FSLI respinge categoric orice încercare de renegociere a unor prevederi ale Acordului şi solicită Guvernului României respectarea integrală a termenelor stipulate în acesta. De asemenea, FSLI a făcut apel către celelalte federaţii din învăţămînt să participle la aceste acţiuni de protest, dacă doresc respectarea de către Guvernul României a Acordului semnat în noiembrie 2005. În memoriul semnat de liderii Federaţiilor Sindicatelor din Învăţămînt “Spiru Haret”, Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater” şi FSLI şi adresat primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, se precizează: “Nu este pentru prima oară cînd atragem atenţia că numeroase puncte nu au fost respectate, iar termenele expres stipulate au fost cu mult depăşite”. În memoriu se mai precizează că unul dintre punctele esenţiale ale Acordului, respectiv elaborarea unui proiect de lege a salarizării personalului bugetar nici măcar nu a intrat în discuţia Executivului, deşi problema depindea de voinţa politică a guvernanţilor, iar temenul limită a fost 15 aprilie 2006. De altfel, FSLI a mai trimis o scrisoare deschisă şi către preşedintele Ţării, Traian Băsescu în care se cere sprijinul instituţiei prezidenţiale. În plus, federaţiile spun că vor fi boicotate nu numai începerea cursurilor din învăţămîntul preuniversitar, ci şi din cel universitar.

Tăriceanu somat

Liderii SLSIP Constanţa au stabilit pentru săptămîna viitoare o întîlnire în cadrul Consiliului judeţean al Sindicatului, prilej cu care se va încerca convingerea membrilor de sindicat să participle la acţiunea de boicotare a începerii noului an şcolar. “Este singura modalitate prin care vom putea deschide ochii guvernanţilor. Decizia federaţiilor vine pe suportul nemulţumirii şi dezamăgirii colegilor noştri în legătură cu ceea ce s-a obţinut după greva generală din toamna anului trecut”, a declarat liderul SLSIP Constanţa, Ioana Purcărea, care a precizat că cel puţin 200 de sindicalişti constănţeni vor ajunge la mitingul de la Bucureşti. “Boicotarea începerii noului an va fi doar o etapă. Nu înseamnă că vom opri acţiunile. Săptămîna viitoare ne întrunim în Colegiul liderilor şi o să facem un calendar de acţiuni pe termen mai lung”, a mai spus Purcărea. Ea a mai spus că Executivul a avut timp suficient să îşi respecte partea de înţelegere, însă, acest lucru nu s-a întîmplat. “Sîntem tare supăraţi că se fac declaraţii de la nivel guvernamental referitor la rectificarea bugetară. Nu numai că rectificarea este venită foarte tîrziu, ar fi trebuit să fie operativă la 1 ianuarie 2006, ci vizează investiţiile din şcoli, nicidecum majorările salariale promise atît în campania electorală, cît şi cu ocazia semnării Acordului în discuţie”, a precizat liderul SLSIP.

Ea a mai spus că faptul că acum se bate monedă că personalul din învăţămînt va beneficia de majorarea salarială din luna septembrie reprezintă vorbe în vînt. Aceasta este, de fapt, partea a doua a indexării de care beneficiază tot personalul bugetar. “Nu este o favoare pentru personalul din învăţămînt şi pentru că nu beneficiem nici măcar de drepturile noastre nu putem să facem nici noi concesii, mai ales că nu am văzut pînă acum niciun semn de bunăvoinţă”, a mai spus Ioana Purcărea. Federaţiile sindicale au solicitat premierului ca în cel mult două săptămîni să îşi precizeze poziţia şi decizia politică în legătură cu procentele reale de majorare salarială din învăţămînt, altele decît indexările de care beneficiază tot sistemul bugetar. În caz contrar, vacanţa elevilor se prelungeşte pe termen nelimitat, sindicaliştii ameninţînd că nu vor începe cursurile.



12