Care sunt diferențele între postul catolic și cel ortodox?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Credincioșii catolici au intrat deja în Postul Mare

Care sunt diferențele între postul catolic și cel ortodox?

• ”Bătrânii, bolnavii și copiii, scutiți de post”
Eveniment 19 Februarie 2015 / 00:00 24392 accesări

Credincioșii catolici au intrat ieri în Postul Paștilor, ziua fiind numită și Miercurea Cenuşii. De aici vine și prima diferență notabilă între postul catolicilor și cel al ortodocșilor, cel din urmă începând, de regulă, într-o zi de luni. În acest an, credincioșii ortodocși vor intra în Postul Mare luni, 23 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 12 aprilie, în timp ce catolicii vor primi vestea Învierii cu o săptămână mai devreme. Prin post, ortodocşii înţeleg acea perioadă când nu mănâncă alimente precum carne, lapte, ouă şi alte produse de origine animală. Totodată, trebuie precizat că Postul Paștilor la credincioșii ortodocși este cel mai aspru de peste an: timp de șapte săptămâni se mănâncă doar alimente de origine vegetală, iar numai în două zile este permis consumul de pește - de Buna Vestire şi de Florii. Catolicii ţin şi ei Postul Paştelui, cu precizarea că vinerea nu consumă carne. Zilele de post, impuse cu severitate de Biserica Romano-Catolică, sunt Miercurea Cenușii, precum și Vinerea Mare, înainte de Sfintele Paști. ”Sunt zile de abstinență toate vinerile din timpul Postului Mare. În aceste zile, credincioșii trebuie să se abțină de la consumul cărnii și al preparatelor cu carne. A posti, după normele în vigoare ale Bisericii Catolice, înseamnă a mânca doar o singură dată pe zi până la săturare”, a precizat parohul Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanța, monseniorul Ieronim Iacob. În Postul Mare se pot consuma ouă, lapte, brânză și pește. ”Sunt obligate să postească toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 60 ani. De asemenea, sunt obligate la abstinența de la carne toate persoanele care au împlinit 14 ani, iar părinții sunt îndemnați să-i educe pe copiii care nu au împlinit încă 14 ani la observarea acestei practici de renunțare, în spiritul autentic al pocăinței”, a mai precizat preotul. Unii creștini se străduiesc însă, pe durata postului, să nu consume apă și să nu ia medicamente, considerând că doar așa vor respecta în totalitate dogmele bisericii. ”Apa și medicamentele nu încalcă postul. Totodată, bătrânii, bolnavii și copiii sunt scutiți de post, deoarece trupul lor este mai puțin rezistent“, a explicat preotul Ieronim Iacob pentru cititorii cotidianului ”Telegraf”.

            TREBUIE EVITATE EXCESELE. ACCENTUL SE PUNE PE SPIRITUALITATE Parohul Bazilicii „Sfântul Anton“ a mai precizat că accentul nu cade neapărat pe abţinerea de la mâncare, ci pe latura spirituală, iar cei ce nu pot posti ca înfrânare de la hrana materială trebuie totuși să se înfrâneze de la gânduri necurate și fapte rele și să se roage pentru a deveni mai buni. Atât catolicii, cât și ortodocșii sunt îndemnați să se spovedească pe toată perioada Postului Mare.

            SEMNIFICAȚIA PAȘTELUI Învierea Domnului este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. La câteva zile dupa intrarea solemnă în Ierusalim (de Florii), Mântuitorul a fost judecat și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, a înviat din morți. Toată această succesiune de evenimente a avut loc în numai o săptămână, cea a Patimilor, care precede Învierea.

 

Taguri articol


12