Carenţa de vitamina D poate creşte riscul de deces din cauza cancerului mamar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carenţa de vitamina D poate creşte riscul de deces din cauza cancerului mamar

Monden 17 Mai 2008 / 00:00 573 accesări

Femeile care au un deficit de vitamina D în organism în momentul diagnosticării cu cancer mamar prezintă un risc mai ridicat de deces sau de generalizare a tumorii faţă de cele care au un nivel suficient din acest element. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Toronto au estimat că pacientele care au un deficit de vitamina D prezintă cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea să producă metastaze şi cu 73% mai multe probabilităţi de a deceda din cauza cancerului decît femeile al căror nivel de vitamina D este normal. Specialiştii au mai descoperit că 37,5% dintre femeile atinse de cancer mamar care au participat la studiu au fost considerate ca suferind de deficit de vitamina D, în timp ce 38,5% dintre participante aveau un nivel insuficient de vitamina D în sÎnge.

Mai sînt necesare mai multe studii clinice pentru a se decide dacă medicii trebuie să prescrie vitamina D pacientelor cu cancer mamar ce prezintă în sînge un nivel insuficient din acest element. Datele indică o legătură semnificativă între deficitul de vitamina D şi evoluţia cancerului mamar, însă nu se poate spune încă dacă este vorba de o relaţie cauză-efect. La studiu au participat 512 femei, cu vîrsta medie de 50 de ani, care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar şi care au fost tratate în trei spitale ale Universităţii din Toronto, în perioada 1989 - 1995. Femeile au fost monitorizate pînă în 2006, adică o perioadă medie de 11,6 ani. Doar 24% dintre paciente prezentau în sînge un nivel suficient de vitamina D în momentul diagnosticului. Nivelul normal de vitamina D variază de la 80 la 120 de nanomoli pe litru (nml/L) de sînge, în timp ce 50 nanomoli este considerat a fi carenţă. În grupul studiat, 83% dintre paciente care au avut un nivel bun de vitamina D în sînge nu prezentau metastaze sau recidive ale cancerului la zece ani de la diagnostic, faţă de 69% în rîndul pacientelor cu carenţă de vitamina D. De asemenea, rata de supravieţuire a fost de 85% în rîndul pacientelor cu nivel normal de vitamina D, faţă de 74% în rîndul femeilor cu deficit. Femeile cu deficit de vitamina D aveau şi un indice de masă corporală mai ridicat (exces de greutate), un nivel al insulinei mai mare, iar tumoarea canceroasă de care sufereau era mai agresivă.

Relaţia vitaminei D cu alte tipuri de cancer, mai ales la prostată şi colon, dar şi cu maladiile cardiovasculare, a fost pusă deja în evidenţă de studii anterioare. Cea mai mare sursă de vitamina D provine din expunerea pielii la soare. Vitamina se mai găseşte în anumite alimente şi suplimente alimentare. Vitamina D este necesară sănătăţii oaselor. Studiul a fost publicat de Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Taguri articol


12