Cel puţin 62 de copii au fost ucişi în operaţiunile militare din Yemen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În mai puțin de o săptămână

Cel puţin 62 de copii au fost ucişi în operaţiunile militare din Yemen

Externe 03 Aprilie 2015 / 00:00 426 accesări

Cel puţin 62 de copii au fost ucişi și cel puţin 30 au fost răniţi în mai puţin de o săptămână de la lansarea operaţiunii militare a coaliţiei coordonate de Arabia Saudită împotriva insurgenţilor huthi din Yemen, a anunţat UNICEF. ”Copiii trebuie neapărat protejaţi. Părţile implicate în acest conflict trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a proteja copiii”, a declarat Julien Harneis, reprezentantul UNICEF pentru Yemen. Serviciile sanitare şi sistemul educativ din Yemen au fost grav afectate de conflictul militar în curs. În plus, malnutriţia ar putea afecta numeroşi copii, îndeosebi în centrul Yemenului, unde securitatea alimentară nu mai poate fi asigurată, a avertizat UNICEF. Organizaţiile umanitare au semnalat, marţi, dificultăţi în aprovizionarea populaţiei civile pe la graniţa cu Arabia Saudită.

Arabia Saudită a declanşat, săptămâna trecută, Operaţiunea Furtuna Determinării, în scopul apărării administraţiei legitime a preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

DEȚINUȚI ELIBERAȚI DE AL-QAIDA 300 de deţinuţi de la o închisoare din Yemen au fost eliberaţi de organizaţia teroristă al-Qaida, după ce islamiştii au luat cu asalt centrul de detenţie. Identitatea deţinuţilor eliberaţi din închisoarea Al Mukalla nu este cunoscută deocamdată, dar, potrivit unor surse, printre aceştia se află mai mulţi jihadişti. Eliberarea deţinuţilor intervine în contextul în care Arabia Saudită a anunţat primele succese în campania sa împotriva rebelilor huthi. Forţele huthi s-au retras din zone pe care le controlau în centrul oraşului Aden, ieri, după raidurile aeriene efectuate în cursul dimineţii de o coaliţie condusă de Arabia Saudită. Rebelii huthi au reuşit recent să avanseze în Aden, ultimul bastion al susţinătorilor preşedintelui yemenit, Abd-Rabbu Mansour Hadi, sprijinit de saudiţi, în pofida raidurilor aeriene efectuate de o săptămână de coaliţia condusă de Arabia Saudită. Soldaţii loiali preşedintelui Hadi erau implicaţi ieri în confruntări cu presupuşi combatanţi al-Qaida în oraşul-port Mukalla, situat la 500 de kilometri est de Aden. Rebelii huthi, aliaţi ai fostului preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, au cucerit capitala Sanaa în urmă cu şase luni şi controlează o mare parte din teritoriul Yemenului, care se confruntă de asemenea cu o mişcare secesionistă în sud, tulburări tribale şi o filială puternică a reţelei al-Qaida în centru şi est.

Peste 25.000 de militanţi islamişti din 100 de ţări au mers în Orientul Mijlociu pentru a deveni membri ai reţelelor teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria şi al-Qaida, potrivit unui raport ONU citat de BBC News online. Numărul combatanţilor străini din întreaga lume a crescut cu 71% în perioada iulie 2014 - martie 2015. Siria şi Irakul sunt principalele destinaţii ale islamiştilor, arată raportul Naţiunilor Unite. În cele două ţări se estimează că sunt 22.000 de combatanţi străini, iar 6.500 sunt în Afganistan şi câteva sute în Yemen, Libia, Pakistan şi Somalia. ”Miile de combatanţi străini care au ajuns în Siria şi Irak trăiesc şi muncesc în adevărate şcoli internaţionale ale extremismului, aşa cum se întâmpla în Afganistan, în anii 1990”, precizează raportul Naţiunilor Unite.



12