Cine se face vinovat de apariția infecţiilor nosocomiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oficialii au o explicație

Cine se face vinovat de apariția infecţiilor nosocomiale

Sănătate 24 Aprilie 2015 / 00:00 1608 accesări

Toate spitalele din lume se confruntă cu problema infecțiilor nosocomiale. Dacă unele ascund infecțiile, altele le raportează fără nicio reținere și bine fac, sunt de părere experți în sănătate. În opinia preşedintelui Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Vasile Cepoi, infecţiile nosocomiale apar din vina sistemului, nu a bolnavului, nu există o marjă acceptată, dar aceste cazuri trebuie raportate. Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, dr. Cepoi a spus că un raport al Comisiei Europene din 2014 arată că, în 2013, au fost înregistrate 110.000 de decese cauzate de infecţiile nosocomiale. Tot în raportul CE se mai spune că în 2013 s-au cheltuit peste 5,6 miliarde de euro pentru tratamentul pacienţilor expuşi unui risc asociat actului medical, printre care şi infecţiile nosocomiale. La nivel european, între 8 şi 9% dintre pacienţii internaţi în spital sunt expuşi unui risc asociat actului medical, a spus dr. Cepoi.

El a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează la elaborarea unui al doilea set de standarde pentru acreditarea spitalelor, la care a invitat toţi actorii implicaţi în implementarea lor, inclusiv asociaţiile de pacienţi. ”Lucrăm la un set de standarde pe care le vom aplica din iunie 2016. (...) Din păcate, infecţiile nosocomaiale nu se raportează, în România fiind de aproximativ 1%, cam nerealist, iar în Franţa, 4%”, a spus preşedintele CoNAS. Principalul obiectiv al instituţiei este de a creşte siguranţa pacienţilor. Infecţii nosocomiale sunt cele dobândite în cursul spitalizării sau îngrijirilor medicale acordate bolnavului care, la admiterea sa în serviciul medical, nu se afla în perioada de incubaţie a bolii sau la debut. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în spitalele din România sunt înregistrate în jur de 10.000 de infecţii nosocomiale, cele mai multe - în secţii de terapie intensivă şi chirurgie.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, anul trecut, potrivit managerului dr. Dănuț Căpățînă, în ceea ce privește rata infecțiilor nosocomiale, s-a ajuns la 0,3%, față de 0,5% în 2013 și față de media pe țară de 0,5%.



12