Cît de eficient este impozitul minim?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cît de eficient este impozitul minim?

Economie 28 August 2009 / 00:00 531 accesări

Introducerea impozitului minim, pe fondul crizei economice, a dus la creşterea alarmantă a suspendărilor de activitate, precum şi la dizolvări şi radieri voluntare fără precedent. Datele statistice ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că peste 15.000 de firme şi-au suspendat activitatea în luna iulie, ridicînd numărul suspendărilor din primele şapte luni la 95.279, în creştere de peste 11 ori faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Şi acţiunile de dizolvări voluntare au urcat în primele şapte luni de peste cinci ori, la 13.031, în condiţiile în care, în iulie, 4.100 de firme au recurs la această măsură. În judeţul Constanţa au fost suspendate 3.432 de firme, în timp ce, în aceeaşi perioadă a anului trecut, doar 336 au ales să îşi suspende activitatea. În ceea ce priveşte dizolvările voluntare, au fost raportate 445, faţă de 61 cîte au fost anul trecut. În aceeaşi perioadă, şi radierile voluntare au crescut, sute de comercianţi constănţeni apelînd la această măsură. Astfel, dacă la sîrşitul lunii iulie 2008, 424 de firme au solicitat radierea societăţilor, în prezent, numărul acestora a ajuns la 772.

Deşi datele statistice arată altceva, premierul Emil Boc susţine că impozitul minim şi-a atins scopul şi a eliminat firmele cu activităţi ilegale şi pentru care nu erau achitate taxe. Este greu totuşi de crezut că din zecile de mii de firme care şi-au suspendat activitatea, toate sau o mare parte din ele aveau activităţi ilegale. Este clar faptul că pe lîngă aceste societăţi cu activităţi ilegale au „murit” şi întreprinzători mici, care nu au mai rezistat în piaţă. „Este o prostie că s-a spus că prin introducerea impozitului minim au fost oprite activităţile ilegale. Firmele care fac afaceri ilegale nu simt nici pe o măsea acest impozit”, a declarat un întreprinzător. Conform reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după două luni de la aplicarea impozitului minim s-au colectat la bugetul statului 69 milioane de euro, de la 65% din firme.

Adică, mult mai puţin decît au estimat reprezentanţii Guvernului. Suma care s-a pierdut este de 150-200 de milioane de euro. Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de pînă la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane lei. Societăţile care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic. Potrivit unui studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor, este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale pînă în 2012 sînt anticipate la 4,2 miliarde lei.



12