Comisia de anchetă „Călăraşi” şi-a intrat în pâine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consilierul lui Băsescu va fi chemat la audieri

Comisia de anchetă „Călăraşi” şi-a intrat în pâine

Politică 09 Ianuarie 2014 / 00:00 468 accesări

“Victima unui preşedinte iresponsabil” a fost pusă la loc sigur, adică după gratii, preşedintele-jucător îi jigneşte pe moldoveni, justiţia încearcă să pară Albă ca Zăpada şi pârăşte la Inspecţia Judiciară pe oricine îi pune sub semnul întrebării anumite verdicte (chiar dacă sunt obţinute cu „probe indirecte” şi lasă loc ele însele la interpretări!). În timpul ăsta, dosarele pedeliste zac prin arhivele DNA, Laszlo Tokes se însoară din nou, iar „groparul” CFR a fost achitat. După un asemenea periplu de evenimente pestriţe, menite să-ţi ia ochii, ne putem întoarce la cazul terenurilor agricole prezidenţiale, de la care cineva sus-pus de la Cotroceni a încercat să distragă atenţia publică de atâtea ori.

MOTIVE AU EXISTAT... Ieri, Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile agricole din Nana, intitulată sugestiv „Călăraşi”, şi-a început activitatea la Palatul Parlamentului. Comisia s-a constituit în urma suspiciunilor referitoare la achiziţionarea a 290 hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi de către Ioana Băsescu şi urmează să adopte un raport în termen de 60 de zile. Printre altele, se va ancheta implicarea consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu (plătit de stat) într-o afacere particulară, căci implicarea lui are iz de conflict de interese, dacă nu chiar mai mult. În primul rând pentru că Ioana Băsescu este o persoană privată, la fel ca şi vânzătorul (o firmă deţinută de doi soţi de naţionalitate italiană cu domiciliul în Principatul Monaco). După izbucnirea scandalului, Rădulescu a încercat să se disculpe, spunând că a dat „doar un simplu telefon” avocatei firmei ce vindea terenurile: „Dar a fost o întâmplare fericită!”. Credem că orice comentariu este inutil. Vor fi luate la puricat în comisie şi implicări ale altor oficiali din instituţii ale statului în afacere (cum ar fi Traian Băsescu, cel care i-a telefonat ministrului de Finanţe pentru a-i cere să nu îl schimbe pe şeful CEC, sau procurorul Lucian Papici, suspectat că a verificat situaţia terenurilor înainte de a fi cumpărate).

ÎNCEP AUDIERILE Dat fiind că este prima şedinţă a acestui for, s-a început cu alegerea conducerii, aprobarea regulamentului de funcţionare şi a calendarului de audieri. Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, Eugen Nicolicea, a propus ca membrii acesteia să se întâlnească în şedinţe de lucru de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare. În primele zile ale săptămânii viitoare vor fi audiaţi reprezentanţii OCPI de pe raza judeţului implicat şi prefectul judeţului Călăraşi, reprezentanţii Cărţii Funciare, primarul, directorul Institutului Fundulea, ANRP, ADS, APIA, Ministerul Agriculturii, direcţiile agricole, consilierul Adrian Rădulescu şi, de asemenea, notarii implicaţi. De asemenea, va fi solicitat şi raportul comisiei “CEC”, iar senatorii din această comisie vor fi invitaţi la discuţii. Comisia va avea un site începând de săptămâna viitoare, unde cei care consideră că au anumite informaţii pe care pot să le pună la dispoziţia comisiei să o poată face direct, să se poată înscrie la audieri în faţa membrilor acesteia. Premierul Victor Ponta a declarat referitor la creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Băsescu că nimeni, în afară de aceasta, nu a beneficiat vreodată în România de un astfel de credit.



12