Condamnări cu executare în dosarul "Mită la Hidroelectrica"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Condamnări cu executare în dosarul "Mită la Hidroelectrica"

Eveniment 28 Februarie 2014 / 00:00 638 accesări

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită privind vânzarea de energie, decizia nefiind definitivă. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au menţinut măsura arestului preventiv în cazul lui Ioan Mihăilă, respingând cererea de arest la domiciliu. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica. Brădean şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat în 5 decembrie 2013, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare şi complicitate la luare de mită. În urma deciziei instanţei, Eugen Brădean a fost pus în libertate. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis apelul în 31 ianuarie. Instanţa a desfiinţat sentinţa Tribunalului Bucureşti şi, rejudecând cauza, a dispus ca Eugen Brădean să execute pedeapsa de trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus ca din pedeapsa aplicată lui Brădean să fie dedusă perioada în care a fost arestat, respectiv din 23 octombrie până în 5 decembrie 2013. Decizia este definitivă, Curtea de Apel Bucureşti transmiţând atunci Tribunalului Capitalei soluţia, în vederea emiterii mandatului de executare a pedepsei. Eugen Brădean a fost încarcerat în 4 februarie.

SCURT ISTORIC În 13 noiembrie 2013, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Mihăilă, pentru dare de mită, şi pe Eugen Bădean, pentru complicitate la luare şi complicitate la dare de mită. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în luna octombrie 2013, Ioan Mihăilă, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi de consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din acelaşi consiliu (denunţător în cauză), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru o perioadă de patru ani, prin care Hidroelectrica să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societăţii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj. "Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societăţii Hidroelectrica", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. Procurorii au precizat că Eugen Brădean, membru în Directoratul Hidroelectrica SA şi coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare din cadrul companiei, l-a abordat pe holurile instituţiei pe Remus Vulpescu, căruia i-a spus că poate primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte "parteneri", pentru a sprijini acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme. Procurorii au precizat că Brădean a menţionat că este vorba de societatea Energon Power & Gas din Cluj şi că ar mai exista alte trei-patru persoane ce urmează să primească bani, fără a dezvălui identitatea acestora şi suma pentru fiecare. În timpul discuţiei, Brădean, "pentru a întări seriozitatea ofertei făcute", a acceptat remiterea către Vulpescu a unui avans de 20 la sută, respectiv aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă un avans mai consistent de 35 la sută.



12