Copiii din Doneţk cred că fasciştii sunt la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul confuziilor

Copiii din Doneţk cred că fasciştii sunt la putere

Externe 31 Ianuarie 2015 / 00:00 695 accesări

Mai mulţi copii care trăiesc într-un buncăr din Doneţk, din cauza bombardamentelor intense din oraş, consideră că armata ucraineană îi atacă şi că fasciştii au preluat puterea, singurii care îi apără fiind rebelii pro-ruşi. O echipă a televiziunii britanice Sky News a vizitat buncărul de la subsolul unui centru de artă din capitala regiunii Doneţk, aflată sub controlul separatiştilor. Copiii au ieşit dornici să-şi arate jucăriile în faţa camerelor de filmat, fericiţi, dar palizi. Mulţi dintre ei nu au ieşit afară mai mult de câteva minute în ultima lună. Adulţii se tem să îi lase mai departe de curtea clădirii în care locuiesc, pentru că strada de lângă parc a fost bombardată acum câteva zile. Și şcoala a fost bombardată şi nu are un buncăr, astfel că nu este sigură pentru copii, care nu au mai fost la cursuri din decembrie. Întrebaţi cine îi bombardează, copiii au răspuns că fasciştii, referindu-se la Guvernul din Kiev. De altfel, aceşti copii şi părinţii lor cred că armata ucraineană îi atacă, fasciştii au preluat puterea şi numai rebelii pro-ruşi îi protejează. Pe toată durata filmării s-au putut auzi focuri de rachete, dar cele două părţi se acuză reciproc pentru intensificarea violenţelor.

Într-o piață din centrul oraşului, numeroşi oameni stăteau la coadă pentru ajutoare umanitare de la Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. Guvernul de la Kiev a întrerupt plata pensiilor şi ajutoarelor sociale în regiunile controlate de rebeli, astfel că mulţi locuitori nu îşi mai permit să cumpere mâncare şi sunt dependenţi de donaţii.

DRUMUL SPRE NICĂIERI Rusia a cerut, vineri, UE să se gândească bine la politica sa de confruntare care nu duce nicăieri, la o zi de la decizia Bruxelles-ului de a prelungi sancţiunile împotriva Moscovei, din cauza rolului său în criza ucraineană. Moscova se declară dezamăgită de decizia UE. Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au fost convocaţi joi, la Bruxelles, după reluarea violențelor în estul Ucrainei şi bombardarea, sâmbăta trecută, a oraşului Mariupol, soldată cu cel puţin 30 de morţi. Ei au decis să prelungească până în septembrie sancţiunile împotriva personalităţilor pro-ruse şi ruse. Cei 28 de membri au decis extinderea listei negre, care conţinea deja 132 de nume de persoane vizate de îngheţarea conturilor şi interdicţia de a călători în UE. Noile nume de persoane sancţionate vor fi propuse într-o săptămână, pentru a fi adoptate de miniştri la reuniunea lor din 9 februarie. SUA au salutat extinderea sancţiunilor UE şi au ameninţat Moscova cu noi sancţiuni dacă Rusia continuă să susţină rebelii în Ucraina.

DEPRECIEREA RUBLEI Rubla s-a depreciat, vineri, semnificativ față de dolar, după ce Banca Centrală a Rusiei a redus neașteptat rata dobânzii de referință, de la 17% la 15%, deoarece inflația se stabilizează. Inflația și estimările privind inflația sunt așteptate să scadă deoarece economia se ajustează gradual la condițiile externe dificile și la impactul dinamicii ratei de schimb asupra prețurilor, arată Banca Centrală. Ultima dată când instituția a redus rata dobânzii de referință a fost în decembrie 2011. Anunțul făcut de Banca Centrală a Rusiei a provocat deprecierea cu 1,7% a rublei față de dolarul american, acesta fiind cotat la 6,89 de ruble.



12