Criza în USL continuă cu demisii şi interimate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liberalii se împiedică de USD

Criza în USL continuă cu demisii şi interimate

Politică 20 Februarie 2014 / 00:00 632 accesări

CONTINUĂ CRIZA Negocierile dintre PNL şi USD legate de blocajul guvernamental au continuat şi ieri, după ce, marţi seara, conducerea liberalilor a decis că PNL nu va face niciun pas înapoi. Liberalii au mizat pe puterea ultimatumului, a presiunii în momentele-cheie. Tot scandalul a devenit un fel de ”vorbim împreună şi ne înţelegem separat”. Lucrurile au căpătat altfel de dimensiuni în acest moment. Surse din PNL spun că Antonescu pregăteşte, de fapt, o alianţă cu Băsescu şi de aceea îi pune beţe în roate lui Ponta şi îi forţează mâna. Dacă premierul a solicitat PNL să desemneze miniştri plini pentru Economie şi Finanţe, Crin Antonescu i-a cerut prim-ministrului să aleagă între PNL şi USD, adică între un Guvern legitim al USL şi “un Guvern ilegitim”, format din miniştri USD, caz în care PNL va cere demisia Executivului. Întrebat dacă acest lucru înseamnă ieşirea PNL de la guvernare, Antonescu a răspuns: „Până una-alta, am cam fost daţi afară de la guvernare“. Colac peste pupăză, Băsescu a ieşit aseară şi i-a propus public lui Ponta să cedeze la cererea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier!?

O NOUĂ ÎNCERCARE EŞUATĂ Ieri, Ponta şi Antonescu au încercat din nou să poarte o discuţie în particular, însă au dat chix, căci nu au ajuns la nicio înţelegere. Premierul a primit termen până luni ca să decidă dacă acceptă sau nu propunerile liberalilor. Între timp, pentru că primiseră sarcină de la partid încă de marţi seară, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au depus oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului. Astfel, ministru interimar al Economiei a fost desemnat Constantin Niţă, iar Victor Ponta a preluat interimar Ministerul de Finanţe. Premierul spune că liberalul-şef a refuzat să numească interimari pe aceste posturi, cerând să se dea curs propunerilor oficiale ale PNL, cu care el nu ar dori să intre în contradicţie. De cealaltă parte, Antonescu susţine că “este clar că PSD face pe dracu-n patru să nu ajungă Iohannis în Guvern, dar PNL nu renunţă”. Preşedintele ţării a semnat imediat decretele prin care ia act de demisiile celor doi şi îi numeşte interimari pe Ponta şi pe Niţă.

45 DE ZILE DE AŞTEPTARE Totodată, premierul nu vede sensul unei demisii dacă PNL va alege să se retragă de la guvernare. Ponta afirmă că el a acceptat deja să facă „mai mulţi paşi înapoi“ pentru păstrarea USL, precum renunţarea la ideea ca PC să deţină un post de vicepremier, şi va forma un alt Guvern doar dacă Antonescu îşi retrage miniştrii. El spune că, în acel moment, va numi pe posturile vacantate miniştri interimari dintre actualii membri ai Cabinetului şi va aştepta cele maximum 45 de zile ca liberalii să revină, eventual, în Guvern. Ponta spune că degeaba este supărat Antonescu, deoarece Iohannis nu poate fi numit pe o funcţie guvernamentală care nu există, respectiv cea de ministru de Interne şi de viceprim-ministru, ci doar pe funcţiile aparţinând PNL în actualul Guvern. El a precizat că, dacă va fi anunţată ruperea USL, atunci acest anunţ nu va fi făcut de el.

USD NU ÎNCALCĂ PROTOCOLUL Pe de altă parte, liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, precizează că noua alianţă electorală s-a format în urma deciziei comune a PNL, PSD, PC şi UNPR de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu încalcă protocolul USL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, atrage atenţia că referirea din protocol la alianţe este strict legată de alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, iar USD a fost făcută pentru europarlamentare. Zgonea aminteşte că Antonescu declara, acum câteva săptămâni, că o alianţă pe partea stângă nu îl deranjează, pentru că este una normală. În context, el a arătat că protocolul are şi părţile lui confidenţiale, însă Antonescu a sărit imediat şi a susţinut că nu există anexe secrete şi nu a semnat astfel de documente. Nu ştim de ce alianţa USD a devenit, peste noapte, o problemă pentru Antonescu, în condiţiile în care toată lumea îşi aminteşte că, după crearea ei, acesta a spus că nu are nimic împotrivă. Probabil că îl deranjează asemănarea denumirii cu USL şi îi este teamă de un eşec la europarlamentare, însă asta e altă discuţie. Oricum, în ciuda afirmaţiilor liberale nenumărate de ieri pe tema alianţei mult-hulite, PSD a precizat că marca „USD Uniunea Social Democrată“ a fost cesionată în 5 februarie social-democraţilor şi că, în urma contractului de cesiune, formaţiunea a depus în 10 februarie, la OSIM, cererea de înregistrare a mărcii, cu trei trandafiri de culoare albă pe fond roşu şi denumirea USD.



12