Cum aruncă România pe apa sâmbetei 3 miliarde de euro!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne explică ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely:

Cum aruncă România pe apa sâmbetei 3 miliarde de euro!

Eveniment 27 August 2011 / 00:00 507 accesări

La nivel guvernamental, nu ne pricepem să atragem fonduri europene şi dacă le atragem este pentru ca “băieţii deştepţi” să le bage în propriul buzunar. Tot la nivel guvernamental, nu ne pricepem să facem turism, iar în zonele în care totuşi se face, alţi “băieţi şi fete” ne pun beţe în roate pentru că vor şi ei o bucăţică. În concluzie, singurul lucru la care ne pricepem cu adevărat este să pierdem bani! Şi nu numai atât! Suma colosală pe care am pierdut-o din cauza incredibilei incompetenţe portocalii, deşi li s-a atras atenţia de foarte mult timp asupra acestui aspect, este de 3 miliarde de euro! Cum am reuşit să pierdem aceşti bani? Simplu: de trei ani nu avem legislaţie care să ne permită să vindem certificatele energetice! Mai mult, statul român va fi suspendat cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii. Ce înseamnă acest lucru? Nici de acum înainte, presupunând că s-ar fi întâmplat ceva în acest sens, nu le vom mai putea vinde, specialiştii explicând faptul că este posibil ca cele 300 de milioane de certificate pe care le avem în posesie să fie, pur şi simplu, pierdute! Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto (în baza căruia statele semnatare primesc certificatele de emisii, cunoscute şi ca “certificate de poluare” sau “certificate verzi” – n.r.), desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania.

REACŢIA PRIMULUI RESPONSABIL Reacţia ministrului român al Mediului, Laszlo Borbely, nu s-a lăsat aşteptată. Aşa cum ne-am obişnuit, în România anului 2011, Guvernul portocaliu tratează cu indiferenţă totală problemele grave care ne afectează, în cele din urmă, pe toţi. “Într-adevăr, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupă de aceste raportări… Au mai fost şi alte ţări, deci nu este nici prima, nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă şi, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, se poate rezolva”, declara ministrul Borbely. Cum ar putea să se “rezolve”, probabil în stil pur românesc, o atare problemă, în condiţiile în care specialiştii trag un extrem de clar semnal de alarmă şi explică cum, dacă România primeşte o suspendare anul acesta, nu va mai putea vinde certificate cel puţin până în decembrie, iar în 2012, adică anul viitor, este posibil ca certificatele să nu se reporteze? În acest context, Borbely declara senin: \"Avem din 2007 obligaţia să raportăm acestei comisii inventarul de emisii de gaze…\", adăugând \"responsabilitatea era a ANPM, care trebuia să se ocupe”.

REACŢIA EXPERŢILOR \"Problema în care am ajuns acum este extrem de delicată\", a declarat, joi, o sursă din echipa de experţi în Protocolul de la Kyoto a unei instituţii de mediu din Bucureşti. Potrivit sursei, cauza iminentei suspendări a României o constituie \"neîncrederea în capacitatea autorităţilor publice române de a gestiona problematica estimării emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional\".

REACŢIA “VINOVATULUI” “Deşi mă aştept să fim suspendaţi de la tranzacţionare, imediat România poate solicita reinstalarea eligibiltăţii şi revenirea pe această piaţă în cel mult două luni”, a explicat Iosif Nagy, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Întrebat cum comentează declaraţia premierului Emil Boc care a avertizat că va cere demisia şefului ANPM dacă tranzacţiile cu certificate verzi vor fi suspendate, Iosif Nagy a evitat să dea un răspuns, spunând că nu ştie numărul exact de certificate pe care România le are pregătite pentru tranzacţionare pe pieţele externe şi precizând, totodată, că între anii 2008 şi 2010, nu s-a vândut nici măcar un singur astfel de document.

CE SUNT CERTIFICATELE VERZI Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Cota anuală obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali. Nivelul ţintelor naţionale privind ponderea de energie electrică în consumul final de energie electrică în perspectiva anilor 2010, 2015 şi 2020 este de 33%, 35%, respectiv 38%. Preţul Certificatelor Vezi variază într-un interval stabilit prin Hotărâre de Guvern. Preţul minim este impus pentru protecţia producătorilor, iar preţul maxim, pentru protecţia consumatorilor. Pentru perioada 2008-2014 valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi se încadrează între o valoare minimă de tranzacţionare de 27 euro/certificat şi o valoare maximă de tranzacţionare de 55 euro/certificat. Valoarea în lei va fi calculată la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent.



12