„Delta Dunării este protejată doar pe hîrtie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Specialiştii balcanici de mediu au pus degetul pe rană

„Delta Dunării este protejată doar pe hîrtie”

Eveniment 14 Octombrie 2006 / 00:00 990 accesări

Declaraţia aparţine preşedintelui Asociaţiei Balcanice de Mediu, Forkion Vosniakos, prezent, ieri, la Constanţa, la o conferinţă internaţională pe probleme de mediu

Asociaţia Balcanică de Mediu (BENA), în colaborare cu Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), desfăşoară o conferinţă internaţională pe probleme de mediu la Hotelul „Perla” din staţiunea Mamaia. Astfel, specialiştii instituţiilor de profil din România, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, Serbia, Turcia, Bosnia şi Herţegovina îşi prezintă studiile ştiinţifice în cadrul dezbaterilor cu tema „Calitatea vieţii şi a mediului, o condiţie a integrării europene“. Organizatorii spun că scopul evenimentului de la Constanţa este promovarea principiilor protecţiei, conservării şi utilizării durabile a resurselor naturale, în concordanţă cu cerinţele aderării la Uniunea Europeană.

În deschiderea evenimentului, au avut cuvîntul preşedintele BENA, Forkion Vosniakos, viceprimarul Constanţei Nicolae Nemirschi, consulul Republicii Elene, Taxiarchis Aghis Christopoulos şi consilierul în cadrul MMGA, Dumitru Dorogan. Totodată, s-a semnat şi un protocol de colaborare între Primăria Constanţa şi BENA privind schimbul de informaţii de mediu. În timpul dezbaterilor, consulul Republicii Elene a declarat că „dacă nu protejăm mediul e sinucidere curată“. La rîndul său, viceprimarul Nemirschi a subliniat importanţa problemelor de mediu pentru oraşul Constanţa, mai ales din punctul de vedere al discuţiilor pentru strategia managementului zonei costiere. „Toată Europa merge înainte şi noi trebuie să ţinem pasul cu ea“, a spus Nicolae Nemirschi. În cadrul conferinţei de presă, preşedintele BENA a declarat că, în timpul studiilor efectuate de asociaţia pe care o reprezintă, a identificat zece probleme de mediu, foarte importante pentru România. „Prima problemă este cea a managementului deşeurilor sanitare şi industriale, urmată de cea a reţelei de distribuţie a apei potabile şi susţinerea managementului integrat al zonei costiere. În România, ariile naturale, zonele umede sau Delta Dunării sînt protejate numai pe hîrtie. Pentru inundaţii nici nu poate fi vorba să fiţi pregătiţi, ci mai degrabă alegeţi să fugiţi precum şoarecii de apă. Conceptul de reciclare aproape că nu există, iar turismul este mai degrabă întîmplător decît sistematic, susţinut“, a spus Vosniakos. Acesta a precizat că dacă ţara noastră nu va ţine cont de aceste probleme cu maximă seriozitate în rezolvarea lor va avea mari dificultăţi după integrare.

Dacă directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, Simion Nicolaev a explicat fenomenele naturale şi consecinţele lor ca urmare a implicaţiei factorilor naturali şi a celor antropici, cu menţiunea că nu se poate trasa o limită privind influenţa celor două categorii de factori, reprezentanţii Primăriei Constanţa au fost mai obiectivi. „Este foarte important să se stabilească un grup de specialişti care să identifice toate problemele şi mai ales să atragă fonduri de la Guvern sau chiar europene prin elaborarea de proiecte pentru fiecare problemă de mediu. Primăria a iniţiat mai multe proiecte, pentru care s-au efectuat şi studiile de fezabilitate, dar pentru care s-a pierdut finanţarea deoarece MMGA nu şi-a dat avizul“, a declarat directorul Direcţiei pentru Mediu şi Integrare Europeană din cadrul Primăriei Constanţa, Ani Merlă.



12